Struhadlo před strouháním sýra naolejujte. Důvod vás možná překvapí

Zdroj: Shutterstock

Ať už děláte sýrovou omáčku, pizzu, lasagne, nebo třeba špagety, neobejdete se bez jedné věci, a tou je strouhaný sýr. Možná si říkáte, že na strouhání sýra se nedá nic zkazit, pravda ale je, že vždy existuje nějaký způsob, jak si ulehčit práci.

Mnoho lidí dává v poslední době přednost sýru, který je už nastrouhaný a dá se koupit v uzavíratelných plastových pytlíčcích. Na tom sice není nic špatného, i takový sýr se dá použít, ale nic nemá na čerstvě nastrouhanou pochoutku přímo z kostky tvrdého sýra.

Předem strouhané sýry ve skutečnosti běžně obsahuje množství přísad, které mají zabránit jeho zkažení a slepení. Ty mohou zahrnovat konzervační látky, jako je prášková celulóza a bramborový škrob. Ačkoli žádný z nich není ze své podstaty škodlivý, sýroví gurmáni se jim raději vyhýbají.

Navíc, pokud nepoužijete předem připravený sýr všechen, rychle pak i v uzavřeném pytlíku osychá a ztrácí chuť, zatímco z kostky si nastrouháte jen tolik, kolik skutečně spotřebujete. Jenomže je s tím práce, a navíc to mytí struhadla potom…

Snadné strouhání a jemnější chuť

Zná to každý. Sýr je tvrdý a občas se opravdu špatně strouhá. Někdy nás bolí ruce z námahy, jindy proto, že se nám zkrátka sklouzne ruka a my si o ostré struhadlo sedřeme prsty do masa. A pak je tu ohraný vtip o tom, že s lidským masem bude jídlo chutnější.

Pokud vás už ale nebaví přidávat do jídla ingredience ze svého vlastního těla, máme pro vás snadný tip na to, jak si od zbytečné námahy pomoci. Jednoduše stačí struhadlo před použitím trochu naolejovat.

Ideální je olej olivový, který pomůže hladkému klouzání sýru po struhadle a jednotlivé jeho nudličky zjemní, například na špagetách pak bude ještě chutnější, než jste zvyklí.

Kromě toho se vám nebude stávat, že by se kostka sýra lámala a vám ze struhadla místo krásného a jemného sýra padaly hrudky, které nejen špatně vypadají, ale také se tak snadno na teplém pokrmu nerozpustí.

Takže pokud si chcete jídlo opravdu vychutnat, a navíc přesvědčit hosty, že vaše jídlo nejen dobře chutná, ale také vypadá, trocha olivového oleje to jistí. Uvidíte, že po prvním vyzkoušení už nikdy nezapomenete přísadu přidat.

Mytí nikdy nebylo jednodušší

Hodně lidí nerado strouhá sýr také proto, že se jim pak zkrátka nechce mýt struhadlo, ze kterého nejdou kousky zaschlého jídla dolů. I v tomto případě je olej obrovským pomocníkem.

Pokud totiž struhadlo naolejujete, ani po několika hodinách na něm sýr neztvrdne do nepříjemných hrudek. Navíc se po přidání jaru a trochy vody z jednotlivých jeho zoubků snadno odstraní.

Stačí v podstatě struhadlo jen lehce opláchnout a bude čisté, jako nové. Takže si nejen skvěle pochutnáte, ale nebudete se muset stresovat s tím, že na vás čeká náročné mytí nádobí.

Někdo by řekl, že je to až hloupě jednoduché, jiný to ale považuje za genialitu. Jen jedna surovina, kterou doma máme a téměř denně ji používáme, může zjednodušit práci. Takže příště, až budete strouhat sýr na své oblíbené jídlo, nezapomeňte: Olivový olej to jistí.

Zdroj: dailyadvent.com, pollbest.com, mashed.com
Autor: Shani Maiová

Přidat na Seznam.cz