Staročeský kuthan: Pochutnejte si na několika druzích masa v jednom pekáči

Zdroj: Shutterstock

Recept na staročeský kuthan mě naučila moje babička. Kde se v naší rodině vzal, netuším, vím ale, že je už hodně starý. I tak jde stále o jednoduché jídlo, které zasytí celou rodinu.

Kuthan je pokrm, který kombinuje vepřové a hovězí maso, klobásky, slaninu a další ingredience. To vše je spolu upečeno v jednom jediném pekáči. Pokrm se pak dá podávat s houskovým knedlíkem, někdy si ho ale k večeři dáváme i s chlebem.

Čím víc druhů masa, tím lepší kuthan

Na přípravu jídla budete potřebovat půl kilogramu hovězího masa, půl kilogramu vepřového masa, 200 gramů anglické slaniny a nějaké klobásky. Já používám vždy minimálně tři druhy, jeden z nich pak lehce pikantní.

Je ale na vás, jak moc chcete mít jídlo nakombinované a zda ho chcete ostré, nebo použijete pouze maso jemné. Kromě masa si připravte dále 200 gramů kremžské hořčice, 1 cibuli, 2 kelímky 12% smetany, pepř, mletou papriku, sůl a vodu nebo vývar.

Smetanová omáčka s masem

Maso nejprve omyjte, osušte a potom nakrájejte na kostičky. Stejně postupujte i u slaniny. Klobásy nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka podle vlastního uvážení. Vše smíchejte, osolte a opepřete, přidejte papriku.

Poté do masa dejte hořčici, důkladně vše promíchejte a nechte minimálně 2 hodiny v lednici odležet. Připravené maso i s marinádou podlijte vodou či vývarem. Já používám raději vývar kvůli chuti.

V troubě vyhřáté na 200 °C pak maso pečte asi 90 minut, aby změklo vepřové i hovězí. Potom přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a pečte ji s masem ještě tak půl hodinky.

Závěrem už jenom stačí podlít masovou směs smetanou a nechat ji ještě chvíli v troubě. Podle chuti pak jídlo ještě můžete dochutit solí, pepřem nebo sušeným česnekem. Pak už zbývá jen ho naservírovat na talíř a vychutnat si ho s knedlíkem nebo jen tak s pečivem.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz