Seznamte se s panelou. Chutná jako karamel a perfektně nahradí cukr

Zdroj: Shutterstock

Stále více lidí se zajímá o různá alternativní sladidla. Bílý cukr je v mnoha domácnostech už léta nahrazován cukrem třtinovým. Pokud chceme ušetřit na kaloriích, pak i třtinový cukr nahradíme nějakým rostlinným sladidlem.

Možná už jste slyšeli o datlovém nebo čekankovém sirupu. A co takhle panela? Věděli byste, o čem je řeč?

Co je panela?

Panela je druh nerafinovaného třtinového cukru a tradičně se používá ve Střední Americe, Mexiku, Latinské Americe, Portugalsku a Španělsku.

Panela se obvykle vyrábí z drceného třtinového cukru, který se vaří do kapaliny a nalije se do forem, aby ztvrdl.

Protože je vyroben tak jednoduchým způsobem, zachovává si aromatickou melasu bohatou na živiny z cukrové třtiny. Melasa panele dodává výraznou chuť stejně jako některé přirozeně se vyskytující vitamíny, minerály a antioxidanty.

Jak chutná a kde ji použít?

Panela má typicky hnědou barvu a může se pochlubit intenzivnější karamelovou chutí. Nejenže příjemně voní po karamelu, ale po karamelu i chutná.

Panela může být použita jako náhrada 1:1 za téměř jakýkoli cukr. Použijte ji v kávě, koktejlech, pečení, vaření a kdekoli jinde, kde byste normálně používali hnědý nebo bílý cukr.

Nabízí nějaké výhody?

Panela se díky svému způsobu zpracování může pyšnit poměrně bohatým výčtem látek, které v sobě přirozeně obsahuje.

Najdete v ní například vápník, draslík, hořčík, ale také mangan a vitamíny A, B, C, D, a dokonce i vitamín E. V porovnání s klasickým bílým cukrem, na který nedá mnoho lidí dopustit, má tak tohle sladidlo jasně navrch.

Zdroj: justpanela.com, marthastewart.com, obelo.com

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz