Sádlo se vrací do kuchyní. Upečte si tradiční staročeské vánoční sádlovky

veprove sadlo
Zdroj: Shutterstock

Kromě smažení křupavých bramboráčků nebo lahodných vepřových řízků lze sádlo uplatnit i do těst a je možné ho přidávat i do staročeského vánočního cukroví.

Sádlo je dokonce zdravější než máslo

Tento tuk má sice svou typickou vůni, ta se však při pečení úplně vytratí. Sádlo je také levnější než máslo a lidskému organismu neškodí, jak se donedávna tvrdilo. Kvůli kalorickému obsahu by se mělo používat v rozumném množství.

Jak uvádí Prima Living, dobře vyškvařené sádlo obsahuje esenciální mastné kyseliny, které jsou vázány v tucích a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Tyto mastné kyseliny působí jako prevence proti cukrovce a pomáhají snižovat krevní tlak. Sádlo má také prospěšnou kyselinu olejovou a omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

100% přírodní produkt

Vepřové sádlo je ryze přírodní produkt bez konzervantů, barviv a chemických dochucovadel. Neobsahuje trans mastné kyseliny a je vhodné pro lidi, kteří mají alergii na laktózu. Je plné vitamínů rozpustných v tucích. Především jde o vitamíny A, D, E, K. Sádlo se dříve uplatnilo i v lidovém léčitelství. Zábaly se sádlem se používaly k léčbě nemocí dýchacích cest. Stalo se základem pro celou řadu bylinkových mastí a samo o sobě bylo užitečné k změkčování jizev a ošetření popálenin. Stalo se také nejdostupnějším prostředkem na ošetření popraskané a suché pokožky.

Využití v kuchyni je u nás samozřejmě už osvědčené několika generacemi. Generace prababiček vlastně ani jiný tuk v kuchyni nepoužívala. Máslo bylo spíše luxusní záležitostí. Spolu s vepřovým sádlem se uplatňuje i sádlo z drůbeže. Třeba to husí je velmi ceněné do různých paštik.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílel uživatel @jaroslavmicek

Někomu se může zdát nezvyklé používat sádlo do receptů na cukroví, ale má to své opodstatnění. Těsto se sádlem je vláčné, jemné a vydrží delší dobu v optimálním stavu pro konzumaci.

Recept na sádlovky

Na staročeské cukroví budete potřebovat: 170 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 150 g vepřového sádla, 3 lžíce kakaa holandského typu, višňový džem a mandle na ozdobu.

Podle magazínu TopRecepty se s těstem, které obsahuje sádlo, velice dobře pracuje a nerozpadá se. Upečené cukroví je hned měkké a vláčné, nemusí se nechávat odležet. Co se nesní na Vánoce, vydrží dobré i po svátcích, a to i týdny. Trouba by se měla nastavit na 150 až 170 °C. Cukroví je křehké, a proto se s ním zachází šetrně a vychladnout se nechává na plechu.

Pracovní postup

Z mouky, cukru, vepřového sádla a kakaa se vypracuje hladké těsto, které se nechá zabalené ve fólii rozležet v lednici do druhého dne. Ze studeného těsta se tvarují malé kuličky o průměru asi 2 cm a ukládají se na plech.

Do středu každé kuličky se obráceným koncem vařečky udělá důlek. Peče se asi 10 minut v troubě do 170 °C. Vychladlé kuličky se do důlku ozdobí džemem a doprostřed se dá mandle.

Zdroj: toprecepty.cz, living.iprima.cz, vitalia.cz

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz