Kandované ovoce si můžete vyrobit i doma. Obrňte se ale trpělivostí, bude to na dlouho

Zdroj: Shutterstock

Někdo ho miluje, jiný nesnáší. Kandované ovoce dělí lidi na dvě poloviny. Na ty, kteří jej nemohou ani cítit, a na ty, kteří si bez něj neumí představit Vánoce.

Pro ty, kterým chutná, je nejjednodušší zajít do obchodu a domů si donést krabičku s kandovaným ovocem. Mnohdy je ale může zaskočit cena. Pokud i vám kandované ovoce chutná, můžete si ho vyrobit doma. Ale pozor, chce to hodně času.

Co je kandované ovoce?

Pojem kandované ovoce vysvětluje třeba web Bydlíme Kvalitně. Ten kandované ovoce popisuje jako ovoce napuštěné cukrem, které se dneska využívá zejména jako cukrovinka nebo také surovina k pečení.

Nejčastěji kandovaným ovocem je jednoznačně pomeranč, pozadu nezůstávají třešně, citrony, zázvor nebo dýně či švestky. Web Miluji Zavařování ještě dodává, že mezi nejčastější kandované ovoce patří i meruňky nebo ananas.

Co je to kandování?

I když pojem kandované ovoce zná asi úplně každý, možná netušíte, co to ono kandování vlastně je. Podle webu Jak Tak jde o způsob zpracování ovoce, během kterého se šťáva v ovoci nahrazuje nasyceným cukerným roztokem.

Proces výroby kandovaného ovoce možná není náročný, je ale poměrně zdlouhavý. Pokud se ale obrníte trpělivostí, odměnou vám bude luxusní dobrota.

Jak vyrobit kandované ovoce?

Rozhodli jste se vyrobit si vlastní kandované ovoce? Web Hobby Magazín Plus ze všeho nejdříve radí vybrat správné ovoce. To musí být zralé, tvrdé, kvalitní a důkladně omyté.

Dále budete potřebovat cukerný sirup, který vyrobíte tak, že smícháte 0,3 l vody s 250 g cukru. Vodu s cukrem je nutné vařit tak dlouho, dokud roztok nezačne houstnout. Tohle množství ovocného roztoku bude stačit na cca půl kilogramu ovoce.

A jak si tedy kandované ovoce vyrobit? Připravené ovoce napařte v sítu nad vařící vodou. Poté jej zalijte horkým cukerným roztokem tak, aby bylo všechno ovoce ponořené. Nechte takhle stát do druhého dne. Následující den sirup slijte, převařte a nalijte zpět na ovoce. Tento postup opakujte 6 až 10 dní, kdy platí, že čím déle, tím lépe.

Posledním krokem je nechat ovoce okapat v sítu, obalit jej v krupicovém cukru a rozložit na plech vyložený pečicím papírem. Plech s ovocem poté vložte do trouby a sušte na 140 až 150 °C cca 10 minut.

Zdroj: bydlimekvalitne.cz, jaktak.cz, milujizavarovani.cz, hobby.magaziplus.cz, toprecepty.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz