Česneková pomazánka jako symbol silvestrovského pohoštění. Nejenže skvěle chutná, ale může nám prospět i po zdravotní stránce

Zdroj: Shutterstock

Když se řekne silvestr, většina lidí si představí oslavy, ohňostroje, přípitky a také česnekovou pomazánku na jednohubkách. Tahle pomazánka, po které si málokdo troufne na rozdávání hubiček, se stala symbolem oslav posledního dne v roce.

To samozřejmě neznamená, že si ji nemůžete připravit i kdykoli během roku. Málokdo si ale uvědomuje, že kromě skvělé chuti nám česnek v pomazánce může nabídnout i určité zdravotní benefity.

Česnek a jeho přínosy pro zdraví

O česneku se často říká, že je to takový malý přírodní zázrak. V lidovém léčitelství je již po dlouhá staletí využíván k léčbě různých neduhů.

Věděli jste například, že může pomoci snížit vysoký krevní tlak? Podle webu Every Day Health toho ale česnek dokáže ještě mnohem více.

Mezi jeho zdravotní přínosy patří i potlačení chronického zánětu, snižování vysokého cholesterolu, podpora funkce imunitního systému nebo snižování srážení krve.

Česnek je výživný a obsahuje důležité sloučeniny

I když nemá příliš mnoho kalorií, může se česnek pochlubit obsahem důležitých sloučenin. Asi nejznámější sloučeninou je allicin, který způsobuje charakteristické česnekové aroma.

Podle webu Healthline je většina přínosů česneku pro naše zdraví dána sloučeninami síry, které vznikají ve chvíli, kdy je stroužek česneku rozdrcený, utřený, nakrájený a podobně.

Česneková pomazánka s nivou a ořechy

Česneková pomazánka se dá připravit na vícero způsobů. Každému může chutnat něco trochu jiného, každá rodina tak má svůj recept.

Česnek si dobře rozumí s nivou a ořechy, jak doporučuje web iReceptář. Na přípravu potřebujete žervé, které nastavte nastrouhanou nivou, přidejte utřený česnek podle chuti, jak to máte rádi, a navrch dozdobte vlašskými ořechy.

Česneková pomazánka s šalotkou a eidamem

Web Fresh iPrima zase sází na kombinaci česneku, šalotky a eidamu. Potřebujete jednu šalotku, 150 g eidamu, 100 g pomazánkového másla, 6 stroužků česneku, sůl a pepř na dochucení.

Příprava je snadná. Šalotku nasekejte najemno a smíchejte s pomazánkovým máslem a utřeným česnekem. Dochuťte solí a pepřem. Podávat můžete na jednohubkách, které lze ozdobit kuličkou hroznového vína.

Zdroj: everydayhealth.com, Healthline.com, ireceptar.cz, Fresh.iprima.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz