Roastbeef: tradiční anglický způsob pečení masa

Roast beef on cutting board with saltcellar and pepper mill
Roastbeef (zdroj: samphotostock.cz)

Roastbeef je způsob přípravy masa, který je oblíbený především v anglicky mluvicích zemích. V ČR se ale nepoužívá zase tak často.

Původ roastbeefu

Roastbeef nebo rostbíf není druh masa, jak se někteří mylně domnívají, ale způsob úpravy masa, a to hovězího. Pochází přitom z britských ostrovů, konkrétně z Anglie, kde se možná používal už ve středověku. V současné době je „pečené hovězí“ oblíbené i v dalších anglicky mluvících zemích jako USA, Kanada, Irsko, Nový Zéland anebo Austrálie.

Postup přípravy

Roastbeef potřebuje určitý typ masa. Konkrétně se jedná o nízký roštěnec, tedy o kvalitní, šťavnaté zadní maso. To se nejprve marinuje v oleji a koření a následně se dá upéct do trouby. Maso by přitom mělo být středně propečené („medium“). Před konzumací se nakrájí na tenké plátky, přičemž kůrka je křupavá, zatímco střed je polosyrový, a díky tomu má pěkné růžové zabarvení.

Příloha k rostbífu

K takto připravenému masu se často konzumují brambory, ale velmi oblíbený je i yorkshirský pudink. Populární je ovšem také studena, a to jako součást obložených mís anebo sendvičů. Tzv. roastbeef sendvič přitom kromě hovězího masa obsahuje rovněž zeleninu (hlávkový salát, rajčata či červenou cibuli), často i sýr a samozřejmě koření (hořčice, křen, chilli).

Roastbeef a zdraví

Jak už jsme zmínili výše, při tomto způsoby přípravy je používáno kvalitní maso, takže se jedná o poměrně zdravou pochoutku. Samotná její příprava přitom také není extrémně nezdravá. Pokud navíc k pečenému hovězímu použijte spoustu čerstvé zeleniny, rozhodně se jeho konzumaci nemusíte vyhýbat.

Zajímavosti o rostbífu

  • Roastbeef bývá v anglicky mluvících zemích součástí svátečního oběda.
  • Často se ovšem dělá i mimo svátky, obvykle však pouze v neděli.
  • Pokud si rostbíf uděláte, zkuste k dochucení použít dijonskou hořčici, která mu dodá vynikající chuť.
  • Yorkshirský pudink sice může znít jako příloha k masu podivně, ve skutečnosti se ale nejedná ani tak o pudink jako spíše o nákyp.
  • Roastbeef není někdy doporučován ke konzumaci těhotným ženám.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*