Recept na koprovku s vajíčkem. Po Velikonocích se bude hodit

Zdroj: Shutterstock

Po Velikonocích nejspíš mnoho lidí přemýšlí, co se všemi těmi vajíčky vařenými natvrdo. Některá sice rozdáte koledníkům, doma vám jich ale hodně zůstane. Nehledě na to, že naopak další odněkud přinesete…

Každý rok dělám vajíčkovou pomazánku, vajíčka natvrdo jím snad týden k snídani, i tak jich ale máme obvykle tolik, že nevíme, co dál s nimi. A proto je v tomto období dobré připravit si vynikající domácí koprovku.

Někdo ji miluje, jiný nesnáší

Koprovou omáčku lidé buď zbožňují, nebo k ní mají odpor. Ten velmi často vypěstovala u dětí školní jídelna. Dejte šanci koprovce podle mého receptu a možná zjistíte, že není až tak špatná.

Na přípravu budete potřebovat 50 gramů másla, 60 gramů hladké mouky, litr hovězího vývaru, 200 mililitrů smetany ke šlehání, hrst čerstvého kopru, sůl, pepř, jablečný ocet a cukr. A samozřejmě několik vařených vajíček a brambory.

Jak na přípravu omáčky

Máslo nechte rozehřát v hrnci. Stáhněte oheň, nasypte do hrnce mouku a zasmažte světlou jíšku. K té přilijte asi deci vývaru a směs promíchejte. Postup opakujte několikrát, tím zajistíte, že nebudou v omáčce hrudky.

Nakonec nalijte do hrnce zbytek vývaru, přidejte kopr, sůl a pepř a nechte vše provařit asi 30 minut. Omáčku poté dochuťte cukrem a octem a na samý závěr ji zjemněte smetanou.

Jakmile máte hotovo, stačí už jenom naservírovat vše k vařeným bramborům a několika vajíčkům vařeným natvrdo. Pokud nemáte rádi v koprové omáčce kousky kopru, můžete ji ještě ponorným mixérem rozmixovat dojemna.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz