Králík na rozmarýnu: Vynikající jídlo na velikonoční svátky

Zdroj: Shutterstock

Někteří lidé mají Velikonoce spojené s jehněčím masem. Obvykle se ale v Česku dělá beránek spíše jako moučník a osobně neznám moc lidí, co by skutečně skopové jedli. Já osobně dělám každý rok na svátky raději králíka na rozmarýnu.

Jde o poměrně jednoduchý recept, na kterém si pochutná celá rodina. Příprava není nijak náročná, když víte, jak na to. Základem je použít vhodné bylinky a dobré bílé víno. A potom také samozřejmě vhodně zvolit přílohu.

Co budete potřebovat

Na přípravu tohoto svátečního pokrmu budete potřebovat králičí stehna (počet podle porcí), cibuli, česnek, slaninu, špek, čerstvě mletý pepř, bílé suché víno, sůl a rozmarýn.

Co se týče přílohy, dá se samozřejmě králík servírovat s obyčejnými bramborami, nebo třeba i s hranolky. Já k němu ale dělám brambory šťouchané, které promíchám s osmahnutou cibulkou a petrželkou.

Jak na přípravu pokrmu

Stehna nejprve umyjte a prošpikujte je špekem z obou stran. Potom je výrazně osolte i opepřete a koření do masa vmasírujte. Dále králíka potřete asi šesti prolisovanými stroužky česneku.

Maso orestujte na pánvi z obou stran tak, aby se zatáhlo. Potom ho dejte do pekáče, do kterého přidáte na čtvrtky pokrájenou cibuli, na větší kusy nakrájenou slaninu a zbytek špeku.

Králíka pak pečte asi 40 minut na 180 °C. Potom k němu přitejte 3 snítky čerstvého rozmarýnu, podlijte ho vínem a dopékejte ho asi 20 minut. Posledních 10 minut pečte maso odkryté, aby se na něm udělala křupavá kůrčička.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz