Připálené nádobí: Vyčistěte jej pomocí běžných potravin. Ušetří vám nervy i nějakou tu korunu

Zdroj: Shutterstock

Asi každému z nás se někdy podařilo něco připálit. Ať už to byla pánvička, na které jste připravili chutnou masovou směs, nebo třeba hrnec plný výborné omáčky. Pochutnat si na něčem dobrém je jedna věc. Pocítit zoufalost při pohledu na připálené nádobí je věc druhá. Ta otravnější a nepříjemnější.

Možná i vy máte po ruce celou řadu chemických přípravků, které slibují pomoc, když se vám podaří něco připálit. Jenže často to odnesou vaše podrážděné ruce, zatímco připálenina drží zuby nehty. My vám poradíme, jak si s připáleným nádobím poradit i bez nutnosti máčet si ruce v agresivních čisticích prostředcích.

Vezměte si na pomoc ocet

Máte doma ocet? Dneska není řeč o té klasice, ale dovolíme si vyzdvihnout účinnost bílého octa. I ten má doma po ruce mnoho lidí a to je jedině dobře.

„Nalijte stejný díl vody a octa do hrnce, takové množství, aby zcela pokryly spálenou oblast,“ radí bobvila.com a dodává, že směs povařte alespoň 5 minut.

Kromě horké vody pomůže kyselost octa uvolnit odolné skvrny po připáleném jídle. Jak se vaří, můžete dokonce vidět zčernalé úlomky, jak se oddělují od povrchu nádobí.

Zkombinujte ocet a jedlou sodu

Pokud připálenina drží na nádobí doslova zuby nehty, pak zkuste k octu přidat dalšího skvělého pomocníka.

Na první pohled obyčejná surovina, kterou má doma každá hospodyňka a kterou lze navíc pořídit za pár korun: jedlá soda.

Naplňte hrnec dostatečným množstvím octa, aby pokryl připálenou oblast. Přiveďte k varu. Mírně ztlumte plamen a nechte na sporáku pár minut probublávat. Sundejte z plotny a nechte ocet mírně vychladnout.

Dále do hrnce přidejte asi 2 lžíce jedlé sody. Kombinace těchto dvou složek způsobí šumivou reakci. Jakmile šumění ustane, tekutinu zlikvidujte a připáleninu odstraňte.

Co zkusit kečup?

Kdo by neměl doma v lednici kečup? A napadlo by vás použít kečup na nádobí, které se vám podařilo připálit?

„Na připálené nádobí nalijte silnou vrstvou kečupu a nechte přes noc. Druhý den lze připálené jídlo snadno opláchnout,“ doporučuje homelane.com.

Uvařte citrony

Další oblíbenou metodou, jak odstranit připečené zbytky z vašeho nádobí, je citron a voda. Podobně jako kyselina octová v bílém octě pomáhá kyselina citrónová v citronech rozkládat připálené skvrny od jídla.

Nejprve nakrájejte přibližně dva citrony na čtvrtky nebo silné plátky a položte je na dno hrnce. Dále přidejte tolik vody, aby pokrylo celé připálené místo a přiveďte na sporáku k varu. Můžete sledovat, jak se citrony vaří a připálenina se kus po kousku odlupuje od povrch nádobí.

Zdroj: bobvila.com, homelane.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz