Přemek Forejt se při tvorbě menu inspiroval Erbenovou Kyticí. Už se ji ale neobtěžoval přečíst

Zdroj: Nextfoto

Šéfkuchař Přemek Forejt hledá inspiraci na jídla do své restaurace úplně všude. Podnik Entrée nabízí jeho hostům zajímavé kombinace pokrmů a mnohdy až překvapivé názvy jídel. Nedávno se Forejt při tvorbě menu dokonce inspiroval Erbenovou Kyticí.

„Každý chod je inspirován jednou z těch básní. Host dostane k chodu indicii a musí si ji dohledat. Třeba Svatební košile, tam je spousta slz, tak používáme obilovinu slzovka, kterou smažíme dokřupava,“ vysvětluje pro Český rozhlas Dvojka Forejt.

Sám knihu nedočetl

Přemek přiznává, že i když se Kyticí inspiroval, sám ji nikdy celou nečetl. „Já jsem s tím nápadem přišel, pak jsem to dal svým zástupcům. A můj kolega Tomáš se toho chytil, celou knihu prošel a vybral ta určitá slova, na kterých zakládáme menu“ uvádí.

Například podle básně Vodník připravuje restaurace pokrm z žabích stehýnek, candáta a hnědé omáčky, která podle Forejta připomíná bažinu.

Inspirují ho i bezdomovci

Menu podle Kytice bude v restauraci Přemka Forejta dostupné do konce září. Už teď se ale prý pracuje na dalších novinkách. A rozhodně se bude na co těšit, v minulosti totiž už kuchař dokázal, že inspiraci vidí skutečně všude kolem sebe.

V roce 2019 například v rozhovoru pro iDNES představil takzvanou homelesáckou večeři.

„Řekli jsme si, že uděláme pokrmy inspirované bezdomovci a že ty profláklé lahůdky uděláme jinak. Připravili jsme třeba ústřice bez ústřic. Vzali jsme prázdné lastury a do nich dali tatarák z hlívy ústřičné a k tomu pěnu ze slané vody,“ vysvětlil.

Na Vánoce v roce 2017 zase uspořádal Forejt pro své hosty poslední večeři Páně.

„Čtyřicet osm hostů sedělo u čtyřech stolů po dvanácti místech jako dvanáct apoštolů. Nikdo z nich neměl předem ponětí, do čeho jde. Celé menu jsme vlepili do Bible, každý chod odkazoval k nějaké biblické symbolice a připojili jsme k němu úryvek z Bible,“ popsal tehdy.

Originalita jednoduše v restauraci Přemka Forejta nechybí a hosté se mohou vždy těšit na nějaké zajímavé lahůdky inspirované ledasčím. Je jasné, že šéfkuchař ještě má v rukávu mnoho es.

Zdroj: Český rozhlas Dvojka, iDNES, Aktuálně

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz