Pestrý jídelníček, který nenaruší rodinný rozpočet. Stačí myslet ekonomicky

zena_na_nakupu
Zdroj: Shutterstock

Se stále vyššími cenami potravin i lidé, kteří dříve na jídle nešetřili, začínají v obchodě pátrat po slevách a vymýšlet jídla, která jsou levná a zasytí celou rodinu. A právě u nakupování už to začíná. Rozhodně se vyplatí dělat týdenní nákup, než chodit do obchodu každý den.

Všichni chtějí ušetřit, ale jak?

Už od dob, co máme doma ledničky a mrazáky, je vše jednodušší. Čerstvé suroviny vydrží několik dnů, a tak stačí v případě potřeby kupovat jen pečivo, případně ovoce, bylinky a zeleninu.

Většina dostupných jídelníčků vychází hlavně ze zdravé stravy, ale velká část populace si třeba v zimě nemůže dovolit kupovat kilogramy čerstvé zeleniny a někdy si také lidé chtějí „zahřešit“ a dopřát si trochu „nezdravé jídlo“.

Snídaně

Všichni, kdo mají čas se ráno nasnídat, mají svá oblíbená jídla a asi své zvyky měnit nebudou. Snídaně není většinou finančně náročná, někdo má rád toasty, jiný si dopřeje třeba něco sladkého. K snídani mohou posloužit dobře také vejce.

I přesto, že už dávno nejsou za korunu, stále jde o velice levnou surovinu, která má mnoho způsobů použití. Jako rychlá snídaně může posloužit také oblíbený jogurt. Bílý jogurt ve velkém balení je nejekonomičtější variantou. Ochutit se dá mnoha způsoby, a tak si lze dopřát každý den jinou chuť.

Svačinky

V případě svačin je nejekonomičtější variantou sezónní ovoce a zelenina. V zimě je výběr levného ovoce poměrně omezený, ale banán, grep, pomeranč nebo jablko či hruška se dají sehnat levně.

Stejně dobře poslouží hrstka oříšků nebo semínek, které se dají koupit v akci i ve velkém balení a levněji, než když sáhnete po malém balení u pokladny supermarketu.

Obědy

V pracovním týdnu se ve většině domácností moc obědy neřeší. Dospělí jsou v práci, děti ve školách a školkách.

Pokud jde o starší lidi, kteří jsou třeba ve dvou doma, levnou variantou mohou být polévky. Česká kuchyně má polévek velký sortiment a jde o chutné jídlo, které může navíc dodat do jídelníčku pěknou porci vlákniny. A variant je skutečně hodně: čočková, cizrnová, fazolová, hrachová, zelňačka, bramboračka, kapustová.

Pokud se kupuje (ekonomicky) třeba kuře v balení dvou kuřat, mohou zůstat dva skelety, kůže, droby a konce křídel na vývar. Do něj stačí trocha kořenové zeleniny a třeba zdravé a chutné knedlíčky z droždí nebo vaječné domácí nudle. Kvalitní vývar se dá uvařit i z kostí, které se dají u řezníka koupit za hubičku.

Svačina

Domácí pomazánky jsou levnou variantou, jak nakrmit celou rodinu. I v tomto případě do nich můžete zpracovat vše, co zrovna máte po ruce. Ať už jsou to vařená vajíčka, tuňák v konzervě, bílý jogurt, nebo tvaroh, stačí je zpracovat s trochou koření, bylinek, kyselých okurek nebo másla. 

Večeře

Jde o jídlo, u kterého se sejde celá rodina. Pokud vyřadíte hovězí, jehož ceny jsou dnes za rozumnou hranicí, maso (vepřové, drůbeží) je surovinou, která se dá v akci koupit za přijatelnou cenu. Bohužel, ryby jsou často drahé, a pokud není v rodině rybář, není moc velká šance pořídit rybu za dobrou cenu.

Určitou možností je kapr o Vánocích. Když si nakoupíte zásobu do mrazáku, můžete si nejen smaženého kapra dopřát i jindy. Menší kusy nejsou ani tučné. Nákup zmrazené ryby zvažte, protože s rybou kupujete i vodu a většinou víc, než je nutné.

Ceny večeře jde srazit přílohou. Pokud je doma sklep, rozhodně se vyplatí koupit brambory na metráky. Stejně jako se dá sehnat cibule a česnek ve větším množství. Další zajímavou součástí příloh může být fermentovaná a naložená zelenina vlastní výroby, což je dáno možností uskladnění.

Vyplatí se trochu počítat

Další možností je zakoupit třeba vepřové po půlkách, vykrmené krůty a podobně. Vždy je ale dobré mít přehled o cenách masa v supermarketu, protože dotované maso ze zemí EU může být levnější než maso od místního farmáře. Je to sice nelogické, ale reálné.

Dnes je velice důležité do nákladu započítat cenu energií. Domácí chléb nemusí být zrovna levný, pokud si spočítáte náklady na energii, maso připravené na plátky v pánvi je také levnější než upečená krkovice v troubě.

To stejné platí o nedělním dezertu. Máslo, cukr, tuk, energie – to vše je dnes poměrně drahé a nemusí jít o levnou variantu. Samozřejmě že doma vyrobené produkty jsou kvalitou jinde, ale je nutné si přiznat, že nemusí být způsobem, jak ušetřit, pokud nemáte v chlívku domácí zvířata, svůj med, ovoce atd.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz