Vyzkoušejte dýňovou mouku. Je vhodná do sladkých i slaných receptů

Zdroj: Shutterstock

Asi nikoho už dneska nepřekvapí, že neexistuje jen jeden druh mouky, ale že jich máme k dostání hned několik. Většina z nás si vybaví klasickou pšeničnou mouku, mnozí ale raději sáhnou po špaldové, další zase po kokosové.

Není mouka jako mouka a mezi pro někoho méně známé druhy se řadí i mouka dýňová. Patříte-li k lidem, kteří neměli ani tušení, že něco jako dýňová mouka existuje, pak si určitě nenechte ujít náš dnešní článek. V něm vám totiž dýňovou mouku představíme.

Co je dýňová mouka?

Dýňová mouka je potravinářský výrobek vyráběný z odtučněných semen tykve lisovaných za studena. Zajímavostí je, že je přirozeně bezlepková a tím pádem vhodná i pro specifické diety.

Dýňová semínka se za studena vylisují a během toho dojde k odstranění větší části tuku. Následně se semínka namelou a vznikne mouka mající zelenou barvu a také typickou vůni a chuť.

Jelikož jsou semínka před namletím lehce osolená, může se dýňová mouka pochlubit mnohem intenzivnější chutí než jiné druhy mouky.

Připravit z ní můžete sladké i slané recepty

Nyní už víte, co je dýňová mouka zač a jak se vyrábí. Možná si ale pohráváte s myšlenkou, jak byste tenhle druh mouky využili v kuchyni.

Těch možností je vážně hodně. I když možná dýňovou mouku neznáte, měli byste vědět, že ji lze využít pro přípravu sladkých i slaných jídel.

Zkuste dýňové sušenky

Máte-li rádi sušenky, nebo třeba máte děti, které rády mlsají, pak byste určitě měli vyzkoušet nenáročný recept na skvělé dýňové sušenky. Budete potřebovat:

  • 250 gramů dýňové mouky
  • 200 gramů másla
  • 2 žloutky
  • 80 gramů moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 gramů kokosu
  • 50 gramů dýňových semínek

Žloutky vyšlehejte s moučkovým i vanilkovým cukrem, přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte. Přisypte dýňovou mouku, kokos a také dýňová semínka. Vše promíchejte.

Ze surovin vypracujte těsto a z něho vytvořte kuličky o velikosti švestky. Z kuliček pak ledabyle vyrobte placky – jednoduše je prsty rozplácněte přímo na plechu vyloženém pečicím papírem.

Vložte plech společně se sušenkami do trouby, kterou si předehřejte na 180 °C. Zde pečte cca 10 až 15 minut, dokud sušenky nezačnou zlátnout.

Zdroj: vitalcountry.cz, cs.how-what-woman.com, ragefitness.cz, pastu-pohoda.blogspot.com

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •