Ostřete nože jako profesionální šéfkuchař. Pokud se chcete blýsknout před přáteli, postačí vám hrana schodiště

Zdroj: Shutterstock

Správně nabroušený nůž je základem kuchyně. S tupým náčiním hrozí, že vám uklouzne ruka a vy se pořežete, že se vám nepodaří zelenina nakrájet rovně, nebo že ji dokonce nenakrájíte vůbec. Jak ale nože nabrousit jako profesionál? Někdy je to podle všeho složitější, než se zdá.

Mnozí si nechávají brousit nože profesionály, nebo ty staré rovnou vyhodí a kupují si nové. To je ale plýtvání materiálem, penězi i časem. Přitom to jde udělat doma, stačí jenom vědět, jak správně na to.

Existuje celá řada možností a my vám ty nejspolehlivější představíme. Ať už jste v kuchyni jako doma, nebo vaříte jen příležitostně, určitě nechcete mít doma nářadí, které je nespolehlivé a se kterým neukrojíte ani chleba.

Jak poznáme ostrý nůž?

Ostrost nože se dá poznat mnoha způsoby. Jedním z nich je, že si všimnete, že nástroj nefunguje tak, jak by měl. To je ale poměrně pozdě na to, abyste ho zachraňovali, takže je lepší brousit nože průběžně.

Že je nůž ostrý, poznáte jednoduchým testem s kusem papíru. Ten uchopíte v rohu a zhruba pod úhlem 45 stupňů do něho říznete nožem. V případě, že papír přeřízne, vše je v pořádku. Pokud jej ale roztrhne, je třeba popřemýšlet o nabroušení nože.

Brousek, kámen, nebo ocílka?

K nabroušení nožů se používá nejčastěji brusný kámen, brousek, nebo ocílka. Pravděpodobně nejsnadnějším způsobem je klasický kuchyňský brousek. Nůž se vloží do spáry mezi dva brusné kameny a projede se jí.

V dalším případě se používají takzvané brusné kameny. Nejde o nijak složitou záležitost, pokud je člověk alespoň trochu zručný, zvládne si o ně nůž nabrousit sám. Důležité je udržet při broušení stále stejný sklon nože, jinak na tom nic není.

Výhodou je, že zatímco v brusce nožů se nůž nenabrousí po celé délce, u brusného kamenu jsou brusná zrna rovnoměrně uspořádána a nabrousí se celá čepel od špičky až k rukojeti.

Posledním nástrojem pro broušení nožů je ocílka. Ta se ovšem nepoužívá k broušení, nýbrž až k doostřování nožů. Mnoho lidí dělá chybu v tom, že se snaží ocílkou nabrousit i tupé nože, a diví se, proč se jim to nedaří.

Pokud máte nůž nabroušený a chcete ho pouze zdokonalit, pak je ocílka nástrojem pro vás. Pokud ale máte nůž tupý, ocílku s ním pouze ničíte a stejně nedosáhnete ostré čepele.

Na oslavě se můžete doslova blýsknout

Ostřit nože lze dokonce i o hrany schodů, keramické hrnky nebo dna hrnců. Pokud se chcete na oslavě před blízkými blýsknout, ukažte jim, že i o hranu schodiště dokážete ze svého tupého nože udělat dokonalý a ostrý nástroj.
Není třeba platit za nové nože nebo si dávat nože brousit ke specialistům. Jde to snadno a rychle i doma a vy už teď víte jak.

Autor: Shani Maiová

Přidat na Seznam.cz