Olivový olej má mnoho přínosů pro zdraví. Ocení jej kardiaci i cukrovkáři

Zdroj: Shutterstock

Olivový olej je 100% rostlinný tuk, který se může chlubit vysokým obsahem mononenasycených mastných kyselin. Nechybí v něm ani přírodní antioxidanty, které s sebou přináší nejednu výhodu pro naše zdraví.

I přesto, že má olivový olej své benefity, v domácnostech většiny lidí stále chybí. A to je velká škoda, protože nám kromě svého využití nejen při vaření rozhodně má co nabídnout.

Poznejte benefity a přínosy olivového oleje

Ať už patříte mezi ty, kteří olivový olej používají, nebo se naopak řadíte k těm, kteří pro něho ve své domácnosti ještě nenašli uplatnění, měli byste vědět, jak a čím nám olivový olej může prospět. Buď vás to přiměje si ho ještě více oblíbit, nebo mu dát minimálně jednu šanci.

Je plný antioxidantů

„Olivový olej je nabitý silnými antioxidanty,“ píše deník healthline.com, který dále informuje, že právě tyto antioxidanty mohou snížit riziko vzniku chronických onemocnění. „Bojují také proti zánětu a pomáhají chránit cholesterol v krvi před oxidací – dvě výhody, které mohou snížit riziko srdečních onemocnění.“

Podporuje kardiovaskulární systém

Pravidelná konzumace olivového oleje prospívá kardiovaskulárnímu systému. Je také velmi často doporučován pacientům léčícím se s cukrovkou, vysokým krevním tlakem nebo obezitou. Olivový olej je nápomocný i při dalších onemocněních, které se pojí k srdci a oběhovému systému.

Má silné protizánětlivé vlastnosti

„Chronický zánět je považován za hlavní hnací sílu nemocí, jako je rakovina, srdeční onemocnění, metabolický syndrom, diabetes 2. typu, Alzheimerova choroba, artritida, a dokonce obezita,“ informuje deník willowcreek.co.za. „Extra panenský olivový olej může snížit zánět. Hlavní protizánětlivé účinky jsou zprostředkovány antioxidanty. Klíčový mezi nimi je oleocanthal, který prokazatelně funguje podobně jako ibuprofen, protizánětlivé léčivo.“

Reguluje hladinu cholesterolu

Olivový olej je tvořen především kyselinou olejovou. To je mononenasycená mastná kyselina, která dokáže zvýšit hladinu tzv. dobrého cholesterolu v krvi, a naopak snižuje hladinu toho špatného cholesterolu.

Zlepšuje trávení

Nesmíme zapomenout ani na pozitivní účinky olivového oleje na žaludeční, pankreatické a žlučové sekrety, díky čemuž napomáhá při trávení a zmírňuje bolesti, jež jsou způsobeny například pálením žáhy.

Zdroj: willowcreek.co.za, healthline.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz