Nevíte, co na podzim s jablky? Tenhle koláč budete chtít jíst každý týden

Zdroj: Shutterstock

Na podzim máme každý rok obrovskou úrodu jablek. A i když si z části necháváme udělat mošt, stále nám zbývají velké zásoby, které je třeba zpracovat. Pokud jste na tom podobně, naučte se tenhle jednoduchý jablečný koláč.

Jakmile ho jednou ochutnáte, dlouho nebudete chtít jíst žádný jiný dezert. Což je dobře, protože tím pádem můžete koláč dělat každý týden a jablka budou rychle mizet.

Snadný, zdravý, chutný

Příprava koláče je velmi jednoduchá. Domácnost provoní nejen jablky, ale také skořicí připomínající Vánoce. Tenhle dezert má jednoduše všechno, co správný dezert mít má.

Na jeho přípravu budete potřebovat 100 gramů pšeničné hladké mouky, 100 gramů pšeničné polohrubé mouky, špetku soli, 100 gramů másla, 1 žloutek a 2 lžíce vody. Z těchto surovin vypracujete těsto.

Na náplň koláče si pak připravte 4 větší jablka, 3 lžíce krupicového cukru, 50 gramů másla, 5 lžic meruňkové zavařeniny, 2 lžíce rumu a skořici. Já někdy používám také domácí třešňovici, ne každý ji ale doma má, rum tedy postačí.

Příprava koláče

Mouku prosejte na vál, udělejte v ní důlek, do toho vložte máslo a žloutek. Pak pomalu směs zpracovávejte a přidávejte vodu, dokud nevznikne vláčné těsto.

Jablka nakrájejte na tenké plátky. Těsto rozválejte na placku, dejte ho na plech vyložený pečicím papírem a potřete ho zavařeninou. Potom na něj narovnejte plátky jablek tak, aby koláč připomínal rozkvetlou kytici. Vše posypte cukrem smíchaným se skořicí.

Na závěr jablka zakápněte alkoholem. Koláč pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 45 minut. Poté ho nechte vychladnout a podávejte. A uvidíte, že ještě než ho dojíte, budete přemýšlet o tom, zda máte dost jablek na další várku.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz