Na první pohled obyčejná jablka přináší našemu tělu nejednu zdravotní výhodu

Zdroj: Shutterstock

Jablka patří mezi nejběžnější ovoce, které je dostupné během celého roku. Někdo má jabloně na zahradě a užívá si vlastní jablíčka, jiný si je chodí kupovat do obchodu, kde je k dostání hned několik druhů.

Na jablka mnoho lidí pohlíží jako na něco obyčejného. Přece jen si na nich můžeme pochutnat po celý rok, dají se koupit za pár korun, pěstujeme si je na zahradách. Máme je rádi jen tak syrová, kdy se do nich stačí s chutí zakousnout, neumíme si bez nich představit oblíbený štrůdl, ale neodmyslitelně patří i do dalších dobrot.

Jablka nám nejen chutnají, ale také prospívají

Máte rádi jablíčka? Pokud u vás doma nesmí chybět, je to jedině dobře. Jablka nám totiž nejen chutnají, ale málokdo si uvědomuje, že nám také velmi prospívají po zdravotní stránce.

Jsou výživná a na naše zdraví mají pozitivní vliv. Podívejme se společně na několik zdravotních výhod, které nám jablíčka přináší. O další důvody víc, proč si na nich bez výčitek smlsnout klidně každý den.

Jsou výživově bohatá

Jablka jsou plná důležité vlákniny, nechybí v nich ani vitamín C, který prospívá imunitnímu systému. Najdete v něm i polyfenoly, jejichž největší množství se ukrývá v samotné slupce. Dále jablka obsahují draslík, vitamín K i mangan, měď a vitamíny E, A, B1 a B6.

Prospívají srdíčku

Podle deníku healthline.com jsou jablka spojována s nižším rizikem vzniku srdečních onemocnění. „Jedním z důvodů může být, že jablka obsahují rozpustnou vlákninu – druh, který může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi. Analýza studií zjistila, že vysoký příjem flavonoidů byl spojen s o 20 % nižším rizikem mrtvice.“

Podporují dobré střevní bakterie

Jablka mimo jiné obsahují také pektin. Jde o druh vlákniny, která působí jako prebiotikum. Díky tomu podporují zdravé střevní bakterie.

Mohou snižovat vysoký cholesterol a krevní tlak

Napadlo by vás, že jablka mohou pomáhat i při snížení vysokého krevního tlaku? „Studie spojily konzumaci jablek se sníženým rizikem kardiovaskulárních onemocnění, což může souviset s přínosem rozpustné vlákniny nacházející se v jablkách na snížení cholesterolu,“ informuje deník everydayhealth.com.

Jsou nápomocná při hubnutí

Ať už se snažíte zhubnout kvůli vysoké váze, nebo jen chcete shodit pár přebytečných kil kvůli lepší fyzické kondici, měli byste vědět, že vám na této vaší cestě mohou jablka pomoci. Díky vláknině vás dokážou zasytit na dlouhou dobu, a vy tak nebudete mít tendence k přejídání.

Zdroj: everydayhealth.com, healthline.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz