Mrkvovou nať nevyhazujte, ještě ji využijete. Vyzkoušejte zdravé a dietní recepty

Zdroj: Shutterstock

Vyhazujete listy na stoncích mrkve? Pokud ano, využijte je raději do chutných pokrmů. Listy mrkve jsou jedlé a skvěle nahrazují bylinky a světlé saláty, jako je petržel a špenát. Zelená mrkev je skvělá i jako samostatná příloha.

Listy mrkve jsou zdravá zelená listová zelenina, která má vysoký obsah vitaminu K, vitaminu A a asi 90 kalorií na porci – zhruba 1 šálek nakrájené zeleniny (podle USDA Food Nutrient Database). Přinášíme vám tři tipy na jejich využití.

Pečená mrkev s mrkvovou gremolatou

Připravte si:

  • 2 kg malých mrkví s listy  
  • 2 velké šalotky nakrájené na tenké plátky
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky kari
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1/4 šálku nasekaného koriandru
  • 1 lžičku jemně nastrouhané citronové kůry
  • 1/2 jalapeño papriček, mletých

Předehřejte troubu na 220 °C. Na plechu promíchejte mrkev a šalotku s olivovým olejem a kari a dochuťte solí a pepřem. Za občasného míchání pečte 20 až 25 minut, dokud mrkev nezměkne a nezezlátne. Pokapejte citronovou šťávou a promíchejte. Přendejte mrkev a šalotku na talíř.

Mezitím v malé misce smíchejte koriandr, citronovou kůru a jalapeño papričky. Listy mrkve nasekejte nadrobno, abyste získali 1/2 šálku, a přidejte je do mísy. Mrkev a šalotku posypte gremolatou a podávejte.

Pečená mrkev a kuskus s gremolatou

Na pečenou mrkev s kuskusem a gremolatou bude potřebovat:

  • 5 až 6 středních mrkví
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1/4 šálku mrkvové zeleně, odstraněné stonky
  • 1/4 šálku ploché listové petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžičku citronové kůry
  • 1 šálek kuskusu
  • 1 lžičku olivového oleje
  • 1/4 šálku mandlových lupínků
  • citronovou šťávu

Předehřejte troubu na 200˚C. Z mrkve odstraňte listy a podélně ji rozkrojte na polovinu, poté ji opět rozkrojte na polovinu. Každou čtvrtinu nakrájejte na půl centimetru silné kousky tak, abyste dostali přibližně 2 šálky nakrájené mrkve. Promíchejte je s olivovým olejem, solí a pepřem a rozprostřete do pekáče. Pečte mrkev 20 až 25 minut, dokud nezměkne, ale zůstane ještě trochu křupavá.

Zatímco se mrkev peče, přiveďte vodu v hrnci k varu, přidejte kuskus a vařte 8 minut, stáhněte z ohně a nechte odstát, dokud nebude těsně za hranicí al dente. Sceďte, propláchněte a promíchejte s jednou lžičkou olivového oleje.

Pro přípravu gremolaty nasekejte nahrubo mrkvové listy, petržel a česnek. Přidejte kůru a pokračujte v sekání, dokud se směs dobře nespojí a česnek/zelenina nebudou na jemné kousky.

Jakmile je mrkev hotová, smíchejte ji s kuskusem, gremolatou a plátky mandlí. Navrch vymačkejte trochu čerstvé limetkové šťávy a podávejte.

Restovaná kapusta s česnekem a mrkví

Připravte si:

  • 2 svazky kapusty nakrájené nadrobno
  • 1 svazek mrkvové zeleně
  • 4 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžičku česnekového prášku
  • 1/2 lžičky provensálských bylinek nebo italského koření
  • 1/2 lžičky mořské soli více nebo méně podle chuti
  • černý pepř podle chuti
  • čerstvě nastrouhaný parmezán podle chuti

Zelí a mrkev dobře opláchněte. Česnek nakrájejte na tenké plátky. Zelí a mrkvové listy nakrájejte nahrubo. Velké stonky vyhoďte. Na velké pánvi rozehřejte máslo na středním plameni.

Česnek krátce osmahněte. Poté přidejte nakrájenou kapustu po několika hrstech a míchejte, dokud nezvadne. Přidejte mrkvové listy. Dochuťte česnekovým práškem, italským kořením, mořskou solí a černým pepřem.

Vařte, dokud zelenina nezvadne a nezměkne asi 2-3 minuty. Odstavte z ohně. Navrch nastrouhejte čerstvý parmazán a podávejte.

Zdroj: USDA Food Nutrient Database, Zestful Kitchen, Fork in the Road, Food and Wine

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz