Co se stane s vaším tělem, když přestanete solit? Budete zdravější a dožijete se vyššího věku

Zdroj: Shutterstock.com

Co se týče přípravy chutných jídel, je sůl jednou z nejdůležitějších ingrediencí. Kromě toho lze sůl použít k dlouhodobému uchovávání potravin. Jde o základní surovinu, která nesmí chybět v žádné domácnosti. Nebo ne?

Jakkoli je sůl pro potraviny důležitá, její nadměrná konzumace může představovat celou řadu zdravotních rizik. Přitom většina lidí jí v každodenním životě sní víc, než by měla. To je dobré si uvědomit a příjem soli snížit na zdravější množství.

Přemíra soli způsobuje vysoký krevní tlak, ten pak riziko mrtvice a infarktu

Jaké fyzické změny však můžete očekávat, když snížíte příjem sodíku – konkrétně kuchyňské soli? Příliš velký příjem soli se tělo snaží regulovat tím, že v sobě zadržuje více vody. V důsledku toho vzniká značný tlak na oběhový systém, který okamžitě zvyšuje i krevní tlak. Pokud tedy přestanete jíst sůl, krevní tlak klesne.

S vysokým krevním tlakem je spojeno také riziko mrtvice a infarktu. Snížit toto riziko tedy můžete už jen pouhým odstraněním soli ze svého jídelníčku.

Množství sodíku, který sníte, nemá vliv jen na krevní tlak, ale také na ledviny. Kvalita funkce ledvin přímo souvisí s příjmem soli. Navíc konzumace soli může ovlivnit vznik ledvinových kamenů. Kameny jsou malé tvrdé usazeniny složené ze soli a minerálů, které se tvoří uvnitř ledvin. Absence soli v jídle je tedy skvělá prevence.

Trpíte nadýmáním? Snižte množství soli

Jak již bylo uvedeno, příjem soli způsobuje v těle zadržování vody. To může způsobit rovněž nadýmání a otoky. Snížením příjmu soli vlastně uvolníte z těla více vody, čímž se budete cítit méně nafouklí.

Pocit nadýmání nezpůsobuje jen to, že se cítíte nepohodlně. Může také snižovat vaši energetickou hladinu a způsobovat, že se budete cítit vyčerpaní a motivace k jakékoli aktivitě bude nulová. Část své energie můžete tedy získat zpět tím, že přestanete solit.

Je dost pravděpodobné, že z představy, že byste ze svého jídelníčku vyřadili sůl, nebudete mít radost. Koneckonců to znamená odříct si spoustu chutných potravin. Navíc pokud chcete mít příjem sodíku pod kontrolou, znamená to, že musíte být mnohem vybíravější při stravování mimo domov. A budete si muset dát také práci se čtením etiket na potravinách.

Dobrou zprávou však je, že i když může být omezení sodíku zpočátku velmi obtížné, vaše chuťové buňky se časem přizpůsobí nižšímu množství. Mnoho lidí se po přizpůsobení zdravějšímu množství soli již nemůže na slané potraviny ani podívat.

Konzumace soli způsobuje žízeň

Nesmírně důležité pro udržení zdraví je dbát na to, abyste každý den pili dostatek vody. Pokud však nežijete v obzvláště teplém podnebí, necvičíte nebo nejste nemocní, a přesto se cítíte dehydrovaní i při dodržování pitného režimu, měli byste přestat jíst sůl.

Když denně sníte velké množství sodíku, budete se cítit žíznivější. Je to proto, že je potřeba vody, aby vyrovnala hladinu soli v těle. To je důvod, proč člověk cítí potřebu vypít sklenici vody poté, co si dopřál slané pochutiny.

Navíc konzumace většího množství sodíku způsobí, že budete chodit častěji na záchod. Větší žízeň totiž znamená, že vypijete více tekutin a budete vylučovat více moči.

Pokud jste náchylní k poměrně častým bolestem hlavy, možná vás překvapí, že viníkem může být i obyčejná sůl. Sodík má přímý vliv na cévy, což může bolesti hlavy vyvolat.

Absence soli jako prevence rakoviny i zlomenin

Možná nevíte, že rakovina žaludku je pátou nejčastější rakovinou na světě a třetím největším zabijákem u onemocnění rakovinou. I v tomto případě můžete snížit své šance na onemocnění tím, že přestanete jíst sůl.

Když přestanete solit, poděkují vám taky vaše kosti. Kromě vlivu na orgány a oběhový systém může nadměrná konzumace soli poškodit i vaši kostru, konkrétně budete náchylnější ke zlomeninám. Zejména lidé trpící osteoporózou by měli zvážit nadměrný příjem sodíku.

Další výhodu absence soli v jídle ocení zejména ženy – můžete shodit několik kilogramů! Nejde však jen o ztrátu hmotnosti vody. Další kilogramy půjdou dolů, jelikož přestanete jíst určité druhy potravin, které jsou slané a méně zdravé.

Solte méně, budete žít déle

I když neexistují studie na všechny zdravotní výhody plynoucí ze snížení množství soli v potravinách, jeden výzkum odhalil souvislost s dřívějším úmrtím těch, kteří si jídlo solí vždy dochucují.

Výzkumu se zúčastnilo půl milionu lidí, kteří byli sledováni v průměru devět let. Ve srovnání s těmi, kteří nikdy nebo zřídka přidávali sůl, měli ti, kteří si jídlo vždy dochucovali, o 28 procent vyšší riziko předčasného úmrtí. Průměrná délka života se u mužů zkrátila o více než dva roky a u žen o rok a půl. A to už je dobrý důvod se nad konzumací soli pořádně zamyslet.

Zdroj: thelist.com, margit.cz, theguardian.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz