Stravovací návyky, které vašemu tělu prospějí. Zejména po padesátce

bilkoviny-ve-strave
Zdroj: Shutterstock

Stárnutí čeká každého člověka a do jisté míry jde ovlivnit, jak se s tímto nežádoucím, ale nevyhnutelným procesem lze vyrovnat. Pro zdravého člověka by nemělo být problémem cvičením a vhodnou stravou udržovat tělo co nejdéle v dobrém stavu a zpomalit proces stárnutí.

Vápník a vitamin D hrají po padesátce velmi důležitou roli

Hustota kostí je u člověka nejlepší v mladém věku kolem dvaceti let. Poté začínají kosti řídnout a právě období kolem věku padesáti let je už často pro kvalitu kostí jejich oslabení nebezpečné. Kosti jsou křehké a pády, které ve dvaceti nic neznamenají, mohou v padesáti způsobit těžké a špatně hojitelné zlomeniny.

Tento stav lze zlepšit pravidelným užíváním vitaminu D a vápníku. Vitamin D zároveň udržuje v dobré kondici střeva a umožňuje tělu lépe zpracovávat potřebné živiny.

Pokud jde o čerpání vápníku z přirozené stravy, je dobré vědět že není užitečné konzumovat současně mléčné výrobky a maso. Mléčné výrobky mají sice tolik potřebný vápník a maso zase železo, ale tyto dva minerály se v těle vzájemně oslabují a neplní funkci, která se od nich očekává.

Menší porce, častější jídla

Metabolismus se u starších lidí zpomaluje a to znamená, že potřebují konzumovat méně kalorií než v mládí. Zatímco některým lidem se přirozeně sníží apetit, najdou se i jedinci, kteří mají ve stáří velkou chuť k jídlu a vyžadují větší objem stravy. Ten by si však měli rozdělit do menších porcí a konzumovat více chodů o menším objemu, aby nezatěžovali organismus a dokázali co nejefektivněji stravu využít.

Správnou porci vitaminů a minerálů lze do organismu dostat multivitaminovými doplňky, ideálně ve formě nápojů.

Strava s dostatkem bílkovin

Bílkoviny jsou pro organismus důležité v každém věku, ale s přibývajícím věkem mají naprosto zásadní roli.

Po padesátce začne z těla mizet svalová hmota. Svaly mají nenahraditelnou funkci v metabolickém zdraví, fyzické stabilitě a hojení ran. Právě dostatečný přísun bílkovin pomáhá zachovat svalovou hmotu, jejíž úbytek nemusí být hned zřejmý například kvůli zvyšující se tělesné hmotnosti a tukové vrstvě.

Pro zdravé dospělé bez chronických onemocnění, jako je onemocnění ledvin, dietologové doporučují získat 20 % kalorií z bílkovin. To jde snadno, stačí jíst libové maso, jako je kuře a ryby, vejce a třeba fazole. Jde to i za pomoci proteinových koktejlů a tyčinek.

Dostatečné množství tekutin  

Jak důležité je jíst, je stejně důležité pít.

Většina lidí potřebuje 1,5 až 3 litry tekutin denně. Problémem pokročilého věku je mozek, který přestane signalizovat potřebu pití. Tuto schopnost mají hlavně děti a mladí lidé a v průběhu let pocit žízně slábne.

Proto je důležité dodržovat pitný režim bez ohledu na pocit potřeby pití. Jde to zajistit mnoha postupy, jako je pravidelný rituál pití během dne anebo nošení malé lahve s osvěžením a popíjet po celý den.

Dostatečné množství tekutin zabraňuje dehydrataci a udržuje zdravý metabolismus.

Vyhledat odborníka není ostuda

Veškeré pochybnosti ohledně stravování v pokročilém věku dokáže spolehlivě vyřešit dietolog, který přizpůsobí individuální jídelníček potřebám přímo na míru s ohledem na celkové zdraví.

Mnoho lidí má pocit, že se jim jejich těla s přibývajícím věkem stávají cizími a mají potíže s přizpůsobením se svým nutričním potřebám. Dietologové mohou zároveň spolupracovat s lékaři a předejít řadě problémů.

Zdroj: EatThis, EatingWel

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz