Mravenci jako křupavá pochoutka. Kvůli obsahu vlákniny a minerálních látek se stali i ozdobou pizzy

Zdroj: Shutterstock

Konzumace hmyzu není žádným novodobým výmyslem, ale je součástí lidské kultury od nepaměti. Spolu se sílícím tlakem na udržitelné chování se začíná objevovat i u nás. Možná k nám brzy dorazí i prý velmi lahodní mravenci.

Patří budoucnost hmyzu?

Vzhledem k nedostatku potravin v některých částech světa a devastaci životního prostředí se nyní mnoho labužníků zaměřuje na udržitelnou stravu a hmyz je její velkou součástí, protože má malý dopad na životní prostředí, potřebuje méně potravy a zdrojů než jiné živočišné produkty a je dobrým zdrojem bílkovin a antioxidantů.

Asi jste již slyšeli o smažených kobylkách nebo červech, ale věděli jste, že skvěle chutnají prý i mravenci? Oblíbení jsou zejména v Kolumbii, kde prim hraje zvláštní druh, který je proslulý svou velikostí a velkým zadečkem.

Čím větší, tím lepší

Atlas Obscura uvádí, že Peruánci těmto mravencům říkají siqui sapa, v Kolumbii hormiga culona a jde o velké mravence, kteří dokážou přežít až dvacet metrů pod zemí. Převládají mezi nimi samičky, jež se pyšní obzvláště velkými zadečky, které jsou prý nejchutnější částí.

Hormigas culonas se sbírají na jaře, obvykle se smaží nebo praží se solí a poté se podávají v malých nádobách nebo sáčcích. Pražení mravenci hormigas culonas se běžně konzumují jako pochutiny, ale někdy se používají i jako speciální příloha na pizzu nebo hovězí maso.

Tito mravenci jsou velmi oblíbení, protože představují chutnou a výživnou svačinu s nízkým obsahem nasycených tuků, vysokým obsahem bílkovin a jsou považováni za afrodiziakum. Mravenci mnoha druhů se běžně konzumují také v mnoha asijských a afrických zemích. Jaké výhody jako potrava mravenci nabízejí?

Výživová hodnota mravenců

Výživová hodnota hmyzu včetně mravenců se v závislosti na druhu značně liší. Je také ovlivněna jejich metamorfním stádiem, stravou a prostředím. Nicméně mravenci mají obvykle vysoký obsah bílkovin a vitamínů. Mravenci navíc poskytují vlákninu a minerální látky, jako je železo, zinek, hořčík, draslík a fosfor, jak zjistila práce z roku 2017.

Je bezpečné jíst mravence?

Vzhledem k nedostatku studií o konzumaci mravenců na lidech existuje jen málo vědeckých důkazů o jejich možných nevýhodách. Některé výzkumy například naznačují, že chitin může být potenciálním potravinovým alergenem, zatímco jiné studie ukazují, že u některých lidí může ve skutečnosti zlepšovat imunitní reakce, uvádí zpráva Organizace pro výživu a zemědělství pod správou OSN.

Obecně lze říci, že jedlé druhy mravenců jsou bezpečné a nepředstavují větší riziko než jiné živočišné produkty. Při zpracování a skladování je třeba dodržovat stejné hygienické předpisy jako u jiných potravin, včetně důkladného omytí a ohřátí při vaření.

Zdroj: Tasting Table, Atlas Obscura, M. Field, Opportunities and hurdles of edible insects for food and feed, 2017, P. Vantomme, Edible insects: future prospects for food and feed security, 2013

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz