Makové mléko má více vápníku než to obyčejné. Vyrobte si ho doma jen ze dvou surovin

Zdroj: Shutterstock

Mnoho lidí se pokouší běžné mléko nahradit různými alternativami. Existuje například mléko kokosové, mandlové nebo sójové. Ta si někdo dopřává ze zdravotních důvodů, jiný zkrátka proto, že se pokouší běžné mléčné výrobky omezovat. Už jste ale slyšeli o mléku makovém?

V našich končinách není makové mléko tolik známé. Ačkoli se u nás dá sehnat, příliš lidí o něm zatím moc informací nemá. Přitom jde o jeden z nejzdravějších druhů mléka vůbec. Obsahuje totiž podle webu Bitter Sweet dokonce až dvakrát více vápníku než klasické mléko.

Mák se na výrobu mléka skvěle hodí. Má ideální chuť pro přípravu tohoto nápoje, navíc obsahuje přirozené tuky a lze jím nahradit mléko téměř kdekoliv. Můžete ho využít na zalití müsli, do smoothie, dá se ale konzumovat i samotné.

Zdravotní benefity máku

Mák je zdrojem bílkovin a vlákniny, stejně tak i některých základních vitamínů a minerálů, včetně vápníku a hořčíku. Ty tělo potřebuje ke zdravému růstu kostí a fungování svalů.

Podle studie z roku 2021 je mák bohatý na proteiny, jen tři lžíce například obsahují až 6 gramů bílkovin. Dále obsahuje také velké množství zinku, který pomáhá zdravému fungování imunitního systému.

Další studie pak upozorňuje, že mák je ideální zpracovávat a konzumovat v syrovém množství co nejméně, protože obsahuje stopy opioidních látek. Doporučuje se zhruba maximálně 1 lžíce syrového máku na 10 kilogramů váhy denně.

Připravte si doma makové mléko

Mák se dá v kuchyni využít mnoha způsoby. Pokud si z něj chcete připravit vynikající mléko, které vám v lednici vydrží i 14 dní, postup je velmi jednoduchý. Potřebovat budete jen mák a vodu.

Zhruba 150 gramů máku dejte do 700 mililitrů převařené a přefiltrované vody. Nechte ho louhovat minimálně 3 hodiny. Pak ho přeceďte a dejte do mixéru. Během mixování přidávejte pomalu vodu.

Poté směs přeceďte do větší mísy přes plátýnko a vymačkejte veškerou tekutinu. Mléko můžete pít ihned, ideální je ale nechat ho vychladit v ledničce. Využít se dá prakticky stejně jako mléko klasické.

Zdroj: Bitter Sweet, Medical news today, Nacional Library of Medicine

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz