Maklooba: Palestinská rýže vzhůru nohama se konzumuje s cizrnou a bramborami

Zdroj: Shutterstock

V Palestině je maklooba jedním z nejoblíbenějších pokrmů. Říká se jí někdy také rýže vzhůru nohama. Název pochází ze způsobu podávání jídla, při kterém je rýže na dně talíře a maso se zeleninou se servíruje na ni.

Nejde jen o způsob servírování. Jídlo je ojedinělé také v tom, že je rýže kromě masa, mrkve, květáku a další zeleniny doplněná také bramborami a cizrnou. I když se vám kombinace na první pohled možná zdá podivná, výsledkem je dokonalé a syté jídlo.

Rýže vzhůru nohama

Pokud si chcete jídlo připravit doma, budete na něj potřebovat hlávku květáku, 2 velké brambory, 2 mrkve, 2 rajčata, olivový olej, větší cibuli, bobkový list, kurkumu, nové koření, 300 gramů kuřecího masa, 8 šálků vody, půl šálku cizrny a 2 šálky rýže.

Pokrm v podstatě bude chuťově i stylově připomínat rizoto, přesto ale kombinuje suroviny, které bychom třeba běžně společně do jednoho receptu nedávali. Jde tak o jedinečné jídlo, které jste nejspíš ještě nejedli.

Jak na přípravu maklooby

V horkovzdušné fritéze nejprve upečte mrkev. Poté stejný proces opakujte s bramborami. Zeleninu pokrájejte na malé kousky, aby se rychleji udělala. Následně ve fritéze opečte také květák. Veškerou zeleninu pak dejte stranou.

V hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm cibulku. Přidejte bobkové listy, kurkumu, nové koření a kuřecí maso pokrájené na malé kousky. Opečené maso pak povařte asi 10 minut ve vodě a vývar schovejte.

Dejte vařit rýži a ve větší pánvi mezitím smíchejte ostatní připravené suroviny: zeleninu, maso, nakrájená rajčata a propláchnutou cizrnu.

Nakonec na směs nasypte uvařenou rýži, zalijte vše vývarem z masa a nechte vodu odpařit. Směs nemíchejte! Po asi 20 minutách můžete servírovat. A to speciálním způsobem, který dělá z jídla rýži vzhůru nohama.

Pánev, ve které vše máte, otočte tak, abyste na talíř nejprve naservírovali vrchní vrstvu rýže. Masová směs, která byla vespodu, bude tedy nahoře. Pak už jen zbývá přidat k pokrmu kyselou okurku a užít si toto netradiční palestinské jídlo.

Zdroj: Born A Petite, Syrian Cooking

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz