Lepenice je důkazem toho, že i z nejobyčejnějších surovin lze vytvořit chutný pokrm, který potěší chuťové pohárky. Z pár ingrediencí připravíte skvělou přílohu k masu.
Naši předci měli k dispozici mnohem menší výběr ingrediencí, než máme teď my. Obzvláště pokud jste patřili mezi „obyčejný“ lid, museli jste si vystačit s několika základními surovinami. I tehdy však byli lidé kreativní a snažili se z mála vymyslet co nejvíce receptů.
Mezi základní suroviny patřily i brambory a kysané zelí, které poskytovalo během zimních měsíců bohatý zdroj vitamínů. Právě tyto dvě ingredience tvoří základ lepenice.
Co je lepenice?
Lepenice, známá také jako jihočeská lepenice, je tradičním pokrmem české kuchyně, který má hluboké kořeny v jižních Čechách. Tento jednoduchý, ale chutný pokrm se skládá z brambor a kysaného zelí, ačkoli někdy může obsahovat i maso nebo slaninu.
Slovo „lepenice“ je odvozeno od způsobu, jakým se suroviny spojují dohromady do husté bramborové kaše s kysaným zelím. Základem lepenice jsou kvalitní brambory, které se vaří s kmínem a následně se rozmačkají pouze natolik, aby v nich zůstaly kousky brambor. K tomuto bramborovému základu se přidává kysané zelí podušené na cibulce.
Různé varianty receptu dusí zelí na sádle, přidávají slaninu nebo uzené maso. Z koření můžete ke kmínu přidat třeba majoránku. Šťouchané brambory můžete také smíchat se syrovým kysaným zelím. Aby byla lepenice vizuálně i chuťově atraktivní, můžete ji ozdobit osmaženou cibulkou, petrželkou nebo pažitkou.
V chudších rodinách se lepenice jedla samotně nebo se zapíjela kysaným mlékem. V zámožnějších vrstvách se podle webu Top Recepty lepenice podávala jako příloha k masu, prejtu, jelitům a jitrnicím.
Recept na lepenici s bílou klobásou
Přestože je lepenice skvělá i ve své nejzákladnější podobě, určitě nic nezkazíte, když do ní přidáte i maso. Na recept podle pořadu České televize Sama doma si připravte 1 kilogram brambor, kmín, sůl, 400 gramů okapaného kysaného zelí, 1 velkou nakrájenou cibuli, 1 lžíci sádla a 500 gramů bílé klobásy.
Oloupané a nakrájené brambory uvařte doměkka v osolené vodě s kmínem (zhruba 15 až 20 minut). Vodu slijte a brambory rozšťouchejte tak, aby v kaši zůstaly kousky brambor. Na sádle orestujte dozlatova cibuli.
Cibuli s nadrobno nakrájeným zelím přimíchejte do brambor. Lepenici můžete podávat s bílou klobásou nebo ji klidně sníst samotnou.
Zdroj: Top Recepty, Sama doma/ČT, OnlyU
Autor: Dominika Jandorová