Křehký rajčatový koláč, který dělám každé léto. Připravit ho zvládne i začátečník

Zdroj: Shutterstock

Zahrádkáři budou mít brzy plné skleníky rajčat a budou přemýšlet, jak s nimi letos naložit. Možná vám v takovém případě udělá radost tip na rajčatový koláč, který dělám každé léto.

Jde o slaný dezert z listového těsta. Svou chutí připomíná Itálii, a někteří moji známí mu dokonce přezdívají česká pizza. Jde o jednoduché spojení bylinek, rajčat a těsta zapečených v troubě.

Zdravý, chutný, snadný

Koláč je křehký, zdravý a chutný. Zamiluje si ho opravdu každý. Jeho příprava je navíc velmi snadná. Já jsem se ho naučila už kdysi, když jsem si ještě v kuchyni příliš nevěřila. Troufám si tak říci, že ho zvládne opravdu každý.

Na přípravu koláče budete potřebovat listové těsto, rajčata, sůl, mozzarellu, parmazán, olivový olej, česnek a bazalku. Použít dále můžete jakékoli italské bylinky.

Příprava koláče

V malé misce smíchejte olivový olej a stroužky česneku. Dejte je zapéct, aby změkly a šly rozmačkat na česnekovou pastu. Rajčata si nakrájejte na kolečka a oba sýry nastrouhejte najemno.

Listové těsto vložte do dortové formy s vyššími okraji, potřete česnekovou pastou, posypte sýry a poklaďte rajčata. Nahoru přidejte natrhanou bazalku a další italské bylinky. Vše podle chuti osolte a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C.

Koláč pak pečte zhruba 20 až 25 minut, dokud se sýr krásně nerozteče a těsto nebude křupavé. Při krájení si dejte pozor, koláč se bude nejspíš rozpadat, musíte být proto opatrní při jeho servírování.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz