Kobří srdce: Pochoutka z Vietnamu s odpudivou přípravou. Srdce hada pumpuje přímo před vašimi zraky

Zdroj: Shutterstock

Ve světě se jí tolik pro nás zvláštních věcí, až jde z toho jednomu hlava kolem. Možná už jste slyšeli o sýru plném výkalů, hadím alkoholu nebo vínu vyrobeném z čerstvě narozených myších mláďat. To ale zdaleka není všechno.

Pokrmy, které jsou pro nás naprosto nepředstavitelné, jsou jinde ve světě považovány za lahůdky. Je pak velkou výzvou vůbec najít odvahu některé z nich ochutnat.

Pochoutka z Vietnamu

Vietnamští obyvatelé žijící v hadí vesnici Le Mat loví a chytají hady po generace. Právě zde proto vznikla tradiční vietnamská pochoutka.

O co jde? O kobří srdce. Pokud byste se zeptali kteréhokoli místního, který se chytáním hadů zabývá, možná by vám s úsměvem a zapálením povyprávěl o zkušenostech s kousnutím.

Město je nyní plné hadích restaurací, které podávají místní vietnamské i zahraniční pokrmy. Turisté sem chodí najít odvahu ochutnat některou zdejší dobrotu.

Jen pro silné povahy

Ochutnat kobří srdce dokáže jen ten, kdo rozhodně není slabá povaha. Měli byste totiž vědět, jak se tahle místní lahůdka podává.

„Had je usmrcen přímo před vámi,“ zmiňuje tastewinchesterhistory.com. Následně je rozříznut a je z něho vyjmuto srdce.

To se následně vhodí do sklenice společně s hadí krví. Někdy je vidět, že srdce stále ještě pumpuje. Poté celý obsah sklenice vypijete. Nechutné, že?

Hadi běžně k dostání

Ve Vietnamu je naprosto běžné, že si můžete objednat jídlo z hada. Navštívíte-li hadí restauraci, vše začíná tím, že si vyberete hada.

Když si uděláte rezervaci konkrétního typu hada, ukážou vám ho ještě živého. Bez rezervace vás vezmou nejčastěji do suterénu, kde si nějakého vyberete.

„Menší hadi jsou levnější a cena stoupá spolu s velikostí hada,“ vysvětluje wanderingwheatleys.com.

Z jednoho hada několik pokrmů

Výběrem hada ale kulinářský zážitek ani v nejmenším nekončí. Je zvykem zde z jednoho hada připravit hned několik různých pokrmů.

Využívá se úplně celý had a to včetně kostí nebo orgánů. Krev a žluč se smíchá s rýžovým vínem – pokud najdete odvahu, můžete ho během jídla ochutnat.

Had se před vařením stáhne z kůže, důkladně se vykuchá a vyčistí. Poté se z něj připravuje polévka z hadích vajec, grilovaná hadí žebra, hadí jarní závitky nebo dušený hadí žaludek.

Můžete také ochutnat hadí maso zabalené do listů La Lot, smažené hadí kosti s rýžovými krekry, křupavou hadí kůži nebo hadí vývar se zázvorem.

Zdroj: tastewinchesterhistory.com, wanderingwheatleys.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz