Japonský šéfkuchař dělá z běžných potravin umělecká díla. Ovoce i zelenina dostávají pod jeho rukama úplně jiný rozměr

Zdroj: Shutterstock

Takehiro Kishimoto je muž, který ve svých 39 letech nashromáždil více než 280 tisíc sledujících fanoušků na instagramu. Umí totiž zcela běžné potraviny přeměnit na umění.

Ve dne šéfkuchař, v noci instagramer, který vyřezává jídlo. Ať už je to meloun, ředkvičky, avokádo či brokolice, vše je schopen přeměnit na úžasná umělecká díla.

Takehiro žije v Kobe v jižním Japonsku. Japonskému umění vyřezávání dekorativních ozdob na jídlo zvanému mukimono se věnuje již téměř deset let.

Díky svému cviku je schopný vyřezat extrémně jemné vzory do dužiny ovoce či zeleniny. Nevyhýbá se ani těžko vyřezávanému ovoci, jako jsou jahody a hrozny.

Zvládne květiny, vzory i postavičky

Některé jídlo proměňuje v elegantní květiny, jako třeba mrkvové pivoňky nebo kaštanové růže. Jindy vyřezává geometrické vzory a příležitostně vytváří také oblíbené anime postavy třeba do stonku brokolice.

Zpočátku vyřezával jednoduché tvary, ale nakonec přešel k obtížnějším návrhům. Svou práci začal zveřejňovat na instagramu v polovině roku 2016, aby zdokumentoval svou snahu a cestu k co nejlepším výsledkům.

Od té doby získal více než čtvrt milionu fanoušků, kteří jej pravidelně sledují. Byl také uváděn v různých médiích, naposledy se objevil v časopise o digitální architektuře a umění.

Doba, kterou potřebuje Kishimoto na jeden výtvor, se liší v závislosti na druhu potraviny a obtížnosti toho, co chce vyřezat. Většinou mu to zabere jednu až tři hodiny.

Jeho umění nespočívá pouze v krásných řezbách, ale také v rychlosti, jakou hbitě ovládá nůž, aby zabránil oxidaci některých druhů ovoce. Po dokončení svůj výtvor Kishimoto sní.

Jako inspirace slouží thajské historické vzory

Ačkoli má vyřezávání ovoce známé jako mukimono svou historii v Japonsku, Takehiro se u svých řezeb inspiruje v Thajsku. Používá historické vzory, které poprvé vytvořili kuchaři vařící pro thajskou královskou rodinu, aby pokrmy zkrášlili.

Ne každý druh ovoce a zeleniny je však stejný. Odlišují se nejen svým tvarem, ale také měkkostí. Kishimotovi trvalo pět let, než se umění naučil a hlavně pochopil.

Často chodí ingredience nakupovat na trh, kde si je pořádně prohlédne. Představuje si, jak budou vypadat, až je vyřeže.
Talentovaný šéfkuchař se ve vyřezávání jídla neustále vzdělává, neumí se spokojit s tím, co už umí. Chce lidi neustále ohromovat a překvapovat. Také doufá, že se vyřezávání ovoce rozšíří do celého světa.

Zdroje: rediff.com, dailymail.co.uk, en.wikipedia.org
Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz