Durian: Ovoce, které páchne jako žumpa, ale chuťově připomíná nebe

Zdroj: Shutterstock

Už jste někdy zaslechli termín „nebe v ústech“? Často se používá ve chvíli, kdy si vychutnáváme něco opravdu lahodného. Hodí se i pro případ, kdy si vložíte do úst ovoce známé jako durian. Jen vám předem radíme, příliš k němu nečichejte.

Durian je totiž známý tím, že příliš nevoní. Co nevoní, on doslova páchne. Bezesporu se řadí na seznam nejméně voňavých druhů ovoce na celém světě. Kdo byl někdy v jeho blízkosti, vůni popisoval jako nechutnou a odpudivou.

Co je durian?

Říká se o něm, že páchne jako žumpa. Už jen ta představa vám dává jasně najevo, že tohle není žádný navoněný frajer. Naopak jde o hodně smradlavé asijské ovoce.

Nedejte ale na první dojem. Možná nevypadá vábně svým tvarem, a pokud jde o jeho aroma, rozhodně se nedá mluvit o něčem, co by ve vás vyvolalo chuť jej ochutnat.

Kdo ale durian ochutnal, okamžitě mu jeho smradlavý odér odpustil. Durian je asijské ovoce se silným zápachem a specifickou chutí.

Pod ostnatou slupkou se schovává dužina, která je chuťově opravdu vynikající. Právě proto ten pojem „nebe v ústech“. Většině lidí skutečně zachutná.

Přezdívá se mu král ovoce

„Durianu se přezdívá král ovoce,“ píše thespruceeats.com. Je to velké, špičaté, zelenohnědé ovoce. Jeho vůně se může lišit v závislosti na odrůdě.

Mnoho lidí jeho zápach odpuzuje a čerstvé ovoce bylo dokonce zakázáno na některých veřejných místech a v hromadné dopravě.

Duriany, když jsou zralé, často praskají. Proto není problém dostat se k jejich dužině. Dužina může být žlutá, bílá, nebo také červená.

Kdo durian ochutnal, ten dužinu popisuje jako pudinkovou texturu s jedinečnou chutí. Dužinu je možné jíst syrovou nebo vařenou.

Peklo navenek, nebe uvnitř

Jedno rčení z jihovýchodní Asie o durianu mluví jasně. „Je to peklo navenek a nebe uvnitř,“ zmiňuje smithsonianmag.com.

Durian má ostnatou slupku a často dorůstá do velikosti fotbalového míče. Roste na stromech ve vlhkém tropickém podnebí v celé jihovýchodní Asii.

Durian se často konzumuje čerstvý, ale je také oblíbený pro výrobu cukrovinek, omáček, kari, pečiva, nápojů, dezertů a dalších dobrot.

Jedinou stinnou stránkou je, že sezona durianů netrvá příliš dlouho. Od toho se také odvíjí nemalá cena, za kterou se dá pořídit.

Zdroj: thespruceeats.com, smithsonianmag.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz