Katův šleh: Uvařte si hospodskou klasiku, která vyžene z těla všechny bacily

Zdroj: Shutterstock

Je ostrý jako katova sekera. A pálí jako čert. Katův šleh dostal název pravděpodobně právě podle toho, že vám při jeho konzumaci možná vyhrknou slzy. To ale zkrátka k tomuto jídlu patří. Masový pokrm s paprikou se skvěle hodí především k bramborákům.

Když jsem byla mladší, neměla jsem ho pro jeho ostrou chuť příliš ráda. Postupem času jsem si ho ale zamilovala a dnes jde o jedno z mých nejoblíbenějších jídel. A to i proto, že díky feferonkám nebo chilli z těla vyženete všechny bacily.

Při jeho vaření se držím receptu, který mě naučila moje babička. Ta vždycky říkávala, že ostrá jídla mají pozitivní vliv na zdraví a člověk by se tak neměl bát si jednou za čas pořádně spálit pusu.

Podle webu Top recepty nikdo přesně neví, jak katův šleh vznikl. Je ale známo, že jídlo bylo oblíbené už za socialismu. Tehdy byl dokonce hitem spíše luxusnějších restaurací. Dnes je jídlo možná trochu nedoceněné.

Snadná příprava

Každý dělá katův šleh doma trochu jinak. Já ho připravuji tak, aby si zachoval svou typickou ostrou chuť, ale zároveň tak, aby po něm celá moje rodina nehořela ještě několik dní. Jeho příprava je vlastně velmi snadná.

Potřebovat budete 500 gramů vepřové kýty, červenou cibuli, svazek jarní cibulky, červenou papriku, feferonku, 300 gramů sterilovaného leča, kyselou okurku, worcesterovou omáčku, kečup, sůl, pepř, 3 stroužky česneku a olej.

Recept na katův šleh

Maso si vždy nakrájím na nudličky, osolím a opepřím. Pak ho zakápnu worcesterovou omáčkou a olejem. Obvykle používám čerstvou feferonku, dá se ale nahradit také sušeným chilli. V tuto chvíli je důležité uvědomit si, jak ostré jídlo zvládnete vy i vaši strávníci konzumovat.

Pak do sítka vyklopím lečo a nechám ho odkapat. Cibuli i papriku si nakrájím na proužky. Okurku na drobné kostičky a přidám ji k leču. Pak si ve woku rozpálím olej.

Můžete použít i normální pánev, jelikož bude ale směsi poměrně dost, hrozí, že by vám při míchání padala do všech stran. Masové nudličky pak restuji asi 5 minut. Do nich přidám zeleninu a lečo. Nakonec dochutím česnekem, solí a pepřem.

Celý recept je velmi snadný a nezabere mi příliš času. To už se sice nedá říct o bramboráčcích, se kterými je při smažení trochu práce. Ta se ale vyplatí, a nakonec si na nich s katovým šlehem opravdu velmi pochutnáte.

Zdroj: Jíme to, Top recepty

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz