Kapra nemusíte jíst jen s bramborovým salátem. Zkuste si jej připravit s květákem, špenátem a černým bezem podle Pohlreicha

Pohlreich
Zdroj: FTV Prima

Zdeněk Pohlreich ve svém novém pořadu provede televizní diváky svými gastronomickými zážitky a zavzpomíná na restaurace, které s kamerou a pořadem Ano šéfe! navštívil. Podělí se i o zajímavé recepty, na které při natáčení narazil.

Sehnat na podzim dobrého a čerstvého kapra není žádný problém a pokud jste nestihli výlovy českých rybníků, můžete si českou vánoční rybu zakoupit na sádkách, kde kapři čekají na vánoční prodej. Ryba, která se už pár týdnů u rybářů čistí, tak nebude mít nežádoucí příchuť bahna a bude v prvotřídní kvalitě. Zkuste recept z nového pořadu Zdeňka Pohlreicha Jak to bylo, šéfe?

Pečený kapr s květákem, špenátem a černým bezem

Pro přípravu je vhodnější menší kapr, který není tak tučný. Kapra naporcujete a filety prořežete, aby v mase nebyly velké kosti. Porce se naloží na 20-30 minut do kořeněného nálevu. Potom se maso vyjme a nechá přes noc zaschnout. Kůže se tak u ryby lépe opéká.

Kapra nemusíte jíst jen s bramborovým salátem. Zkuste si jej připravit s květákem, špenátem a černým bezem podle Pohlreicha
Kapr s bezovou omáčkou, zdroj FTV Prima

Příprava kořeněného nálevu

K přípravě nálevu je třeba mít tyto suroviny: vodu, sůl, cukr, badyán, pepř černý, fenykl, celou skořici, koriandr.

Nálev se provaří a koření rozmixuje. Nechá se schladit a poté se do něj asi na půl hodiny ponoří porce ryby. Voňavé koření tak krásně zbaví kapra nežádoucích vůní a chutí.

Netradiční omáčka z černého bezu

K přípravě výrazné sladkokyselé omáčky budete potřebovat syrovátku, černý bez naložený na kyselo, med a citron. Všechny suroviny se provaří a rozmixují.

Syrovátku si lze jednoduše udělat doma ze smetany ke šlehání, která se přešlehá, až vznikne máslo. To lze využít na přípravu ryby, zbylá syrovátka se použije do omáčky.

Lehká zeleninová příloha

Jako přílohu si na pánvi opečete růžičky květáku, přidáte čerstvý listový špenát a zalijete omáčkou z černého bezu.

Nakonec se na másle na pánvi připraví úhledné porce kapra. Ten se opeče spolu se stroužkem česneku, tymiánem a citronovou kůrou. Ryba se pak dá dopéct do trouby na cca 4 minuty.

Proč jíst kapra

Jak uvádí web Třeboňský kapr, tato ryba patří mezi středně tučné ryby, které mají příznivý vliv na kardiovaskulární systém. V tucích ryb je nezanedbatelné množství polynenasycených n-3 mastných kyselin. Tyto látky příznivě ovlivňují srážlivost krve (působí protisrážlivě) a hladinu cholesterolu.

Kapří maso je lehce stravitelné, protože obsahuje kratší svalová vlákna. Obsahem prospěšných bílkovin se vyrovná masu teplokrevných zvířat. V kapřím mase se v příznivých poměrech nacházejí všechny esenciální aminokyseliny a stejně jako mořské ryby obsahuje větší množství leucinu a lysinu.

Z vitamínů má nejvíce vitamínu D a také řadu vitamínů B. Z minerálních látek je žádaný hlavně draslík a jeho ideální poměr vůči sodíku a fosforu.

Zdroj: Press kit TV Prima k pořadu Jak to bylo šéfe, Třeboňský kapr

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz