Kajenský pepř není pepř. Pomáhá ale zhubnout i trávení

Red pepper spice
Kajenský pepř (zdroj: Samphotostock.cz)

Kajenský pepř je široce rozšířené koření. Ačkoli v češtině nese dosti nepřesný název, nic to nemění na tom, že se jedná o zdravé pikantní koření.

Původ kajenského pepře

Kajenský pepř není pepř, ale jedná se o drcené chilli papričky Cayenne, které dostaly název po městě Cayenne ve Francouzské Guyaně. Původní paprika křovitá totiž pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Do Evropy se tedy nedostala dříve než po Kolumbových zámořských expedicích. Toto koření se na „Starém“ kontinentu rozšířilo až v 18. století, ale za to ve všech západních zemích.

Kde kajenský pepř sehnat?

Kajenský pepř je dnes opravdu velmi rozšířeným kořením, takže jeho pořízení nepředstavuje sebemenší problém. Seženete jej na pultech prakticky všech obchodů. Pokud jste jej tedy ještě nevyzkoušeli, máte možnost. Zakoupit si navíc můžete i varianty z ekologického zemědělství (bio). Jestliže tedy preferujete takové potraviny, můžete se zaměřit právě na ně.

Kajenský pepř v kuchyni

Před použitím byste měli vědět, že se jedná o skutečně pikantní koření, takže byste to s jeho množstvím neměli přehánět. V každém případě se hodí k masům, do omáček i k zelenině. Konkrétně jej např. můžete přidat do fazolových pokrmů (takové uplatnění nachází třeba v mexické kuchyni), přičemž ho lze často najít i v receptech různých orientálních kuchyní (např. v indické).

Kajenský pepř z hlediska zdraví

Toto koření obsahuje spoustu cenných látek jako vitamíny, minerály a kapsaicin. Kladný vliv má např. na trávicí soustavu. Navíc zlepšuje metabolismus tuků, podporuje detoxikaci organismu a snižuje chuť jídlu, díky čemuž se jedná o vhodnou ingredienci při redukčních dietách. Pozitivně působí i na kardiovaskulární systém, pomáhá při chřipce a nachlazení, stejně jako při zánětech či alergiích.

Zajímavosti o kajenském pepři

  • Nepřesný název „kajenský pepř“ vznikl nevhodným překladem slova „pepper“ z angličtiny. To totiž znamená jak „pepř“, tak „paprika“.
  • Obsažený alkaloid kapsaicin nejenže příznivě působí na zdraví, ale zároveň může za ostrou chuť koření.
  • Kajenský pepř můžete vyzkoušet i ve sladkých jídlech. Lze jej např. kombinovat s čokoládou a získáte nevšední dobrotu.
  • Před několika lety se u nás šířil hoax, že toto koření dokáže odvrátit probíhající infarkt. Samozřejmě se jedná o nesmysl, navíc i nebezpečný, neboť při této zdravotní indispozici byste skutečně neměli experimentovat, ale postupovat dle jasně daných pravidel.
  • V Číně se kajenské chilli papričky podávají pacientům, které uštkl had. Tento problém však u nás naštěstí příliš nehrozí.
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*