Jednodušeji už to nejde aneb zkuste cibulové kroužky Zdeňka Pohlreicha

Zdroj: Shutterstock.com

Nevadí vám smažená jídla, avšak rádi byste něco lehčího než smažený sýr či řízek? Zkuste rychlé a chutné cibulové kroužky v těstíčku podle Zdeňka Pohlreicha, které mohou být předkrmem i součástí hlavního chodu.

Lahodné jídlo, po kterém se jen zapráší, se dá vykouzlit i z takových jednoduchých ingrediencí, jako je cibule, mouka a koření. Můžete se o tom sami přesvědčit.

Mají svůj den v kalendáři

Než se však pustíte do samotné přípravy, přečtěte si o cibulových kroužcích některá zajímavá fakta, kterými se můžete pochlubit třeba při jejich servírování přátelům. Většina lidí toho o nich moc neví, takže se určitě blýsknete.

Jak uvádí web Mashed, cibulové kroužky se poprvé objevily v reklamě na Crisco v časopise New York Times v roce 1933, čímž značně stoupla jejich popularita. Přesný původ kroužků zůstává neznámý, i když jejich vynalezení si nárokují například Velká Británie či několik států Spojených států amerických.

Podle serveru Iceberg Drive Inn se jen ve Spojených státech ročně vyprodukuje více než dva miliony tun cibule. Američané cibulové kroužky milují a ročně jich zkonzumují 20 kilogramů na osobu. Kupodivu mají smažené cibulové kroužky také svůj den v kalendáři, je jím 22. červen, určitě si jej zapište.

Pohlreich a jeho cibulové kroužky

Zdeněk Pohlreich je výborným kuchařem, kterého asi netřeba představovat. Jeho kulinářské umění zahrnuje nejen českou, ale i světovou kuchyni. Vidět jste jej mohli v mnoha pořadech týkajících se vaření.

Ve čtvrté řadě televizního vysílání „Teď vaří šéf!“ předváděl inspirativní lehké recepty na léto, přičemž v posledním dílu vybral právě smažené cibulové kroužky. A přestože se jedná o smažené jídlo, při jeho přípravě se rozhodně nezapotíte.

Nejprve si připravte klasickou bílou či žlutou cibuli (čím větší, tím lepší), kterou oloupejte a nakrájejte na kolečka. Ta pak ještě rozeberte na menší kroužky. Dále budete potřebovat kuličky koriandru a římský kmín. Nasucho je opražte na pánvi a rozdrťte v hmoždíři, krásně se tím rozvoní, jak píše iDNES.

Varianta s těstíčkem

Co se týče obalování, existují dva způsoby: v těstíčku a ve strouhance. Odlišují se od sebe strukturou kroužků, ale obě metody jsou vynikající. Zdeněk Pohlreich zvolil pro svůj recept první možnost a představil svou variantu těstíčka.

V misce smíchejte trochu cizrnové mouky s moukou rýžovou, která zajistí křupavost, a připravené koření. Přidejte teplou vodu, kterou přilévejte po troškách, abyste neměli těstíčko příliš řídké a na cibulových plátcích drželo.

Přidejte ještě špetku soli, čerstvý koriandr nasekaný nadrobno a čerstvou šťávu z půlky citronu, která dodá svěží chuť. Pokud jste milovníky chilli papriček, přihoďte jednu nadrobno nakrájenou, ale bez semínek. Těsto dobře promíchejte.

A teď přijde na řadu smažení. Cibulové kroužky obalte v těstíčku a ihned vkládejte do rozpáleného oleje. Smažte z obou stran dozlatova, aby byly kroužky křupavé. Poté je vložte do misky s papírovým ubrouskem, který vsákne přebytečnou mastnotu.

Servírujte samotně, nebo jako přílohu

Smažené cibulové kroužky servírujte na talíři. Pro dochucení je můžete posypat směsí mořské soli, chilli a špetky cukru, nebo je doplnit domácím či kupovaným dipem. Namáčet je lze i do kečupu, jogurtu, zakysané smetany či sýrové omáčky.

Skvěle se hodí také jako příloha, doplní nejen hamburgery, ale i maso. A pokud vás trápí dech po cibuli, zkuste sníst čerstvou petrželku, která vás zápachu z úst zbaví.

Zdroj: idnes.cz, icebergdriveinn.com, mashed.com, daysoftheyear.com, justfunfacts.com

Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz