Išelské koláčky: Prvorepublikové cukroví, které nesmí chybět na žádném vánočním stole. Přinášíme recept krok za krokem

Zdroj: Shutterstock

Išelské koláčky jsou známé už z dob první republiky. Odkud ale toto cukroví pochází a jak moc pracné je si ho svépomocí vyrobit doma? Přinášíme vám postup krok za krokem se soupisem veškerých ingrediencí.

Historie

Išelské cukroví je na přípravu více pracné, zato ale vyniká naprosto výtečnou chutí. Jedná se o tradiční vánoční cukroví, které v Česku známe už od první republiky.

Išelské kořeny sahají do Německa a Rakouska. První zmínky směřují na rakouský Bad Ischl, kde v minulosti vystupovali nejlepší tamní cukráři.

Samotný císař František Josef si nechával z rakouského města dovážet krabice tohoto cukroví.

Receptů existuje více. Základem při přípravě išelského cukroví je kakao, ořechová náplň nebo džem a závěrečná čokoládová poleva.

Daná pravidla nejsou ani co se týče tvaru nebo velikosti. Tradičně se ale volí kulatý tvar menší velikosti.

Jak na ně – krok za krokem

Na těsto budete potřebovat: 300 gramů hladké mouky, 200 gramů másla, 100 gramů moučkového cukru, 50 gramů mletých mandlí, jedno vejce, 2 polévkové lžíce kakaa a jednu lžičku citronové kůry.

Išelky se nejčastěji plní ořechovou náplní. Tu si vyrobíte ze 100 gramů vlašských ořechů, 100 gramů másla, 100 gramů moučkového cukru, jednoho vanilkového lusku, 2 lžic libovolné marmelády a 2 lžic rumu.

Jako poslední se dělá čokoládová poleva. Necháte rozpustit 100 gramů čokolády na vaření nebo libovolné vysokoprocentní čokolády a přidáte 5 lžic smetany ke šlehání.

Těsto začněte moukou, do které nakrájejte změklé máslo, přidejte cukr, nasekané mandle, kakao, vejce a citronovou kůru.

Těsto můžete zpracovat buď ručně, nebo vám pomůže robot.

Hotové těsto následně zabalte do potravinářské fólie a dejte minimálně na 2 hodiny odpočinout do lednice. Ideální je nechat těsto odležet přes noc.

Náplň si připravíte úplně jednoduše smícháním veškerým ingrediencí.

Až se rozhodnete koláčky péct, troubu si rozehřejte na 160 °C.

Těsto si rozválejte, mělo by být silné okolo 3 mm. Nyní můžete vykrajovat tvary. Nejčastěji se vykrajují kolečka, která nejsou větší v průměru než 4 cm. Hotové tvary přendejte na plech, na který jste si dali pečicí papír. Rozestupy mezi jednotlivými koláčky nemusí být veliké.

Takto se cukroví peče zhruba 12 minut.

Po upečení nechejte cukroví zchladnout. Je to velmi důležité, protože pokud byste pracovali ještě s horkými koláčky, lámaly by se vám v rukách, nešlo by je naplnit.

Polovinu vychladlých koláčků namažte náplní a hned přiklopte druhou polovinou.

Nakonec polijte čokoládovou polevou a navrch můžete dozdobit mandličkou nebo vlašským ořechem.

Zdroje: tipVánoce, Prima Fresh, Magazín Recepty

Autor: Denisa Richter

Přidat na Seznam.cz