Japonská pochoutka shiokara: Mořské plody fermentované ve vlastních vnitřnostech

Zdroj: Shutterstock

O japonském jídle se často povídá, že je tak pečlivě a dovedně připravené, že je zkrátka radost jakékoliv ochutnat. Kdo někdy Japonsko navštívil a ochutnal některý z místních pokrmů, udělalo na něho dojem, jak promyšlené je.

To ale neznamená, že nás některá jídla japonského původu nemohou přivést do rozpaků. Existují totiž lahůdky, které lidem žijícím v Japonsku připadají naprosto normální, ale nám se při pouhé představě jejich konzumace může svírat žaludek.

Japonci mají kuchyň v malíčku

Japonci se dobře orientují nejen ve svém vlastním jídle, ale s ledovým klidem vám připraví i něco jiného. Můžete si zde objednat cokoli od ramen nudlí až po pečené kuře. A vždy máte jistotu, že to bude chuťový zážitek.

Mezi pokrmy, nad kterými se cizinec jistě alespoň na chvíli pozastaví, bezesporu patří i shiokara. Pro místní je to lahůdka, ale kdokoli jiný může mít pochybnosti, co že se to vlastně právě chystá sníst.

Pokrm zvaný shiokara byl známý již v 11. století a tehdy byl považován za jídlo velmi výživné. „Nyní je označováno termínem ‚chinmi‘, což znamená vzácnou chuť – nebo pro cizince naprosto nechutnou,“ vysvětluje travelfoodatlas.com.

Co je shiokara?

Shiokara je souhrnné označení pro mořské plody, které se fermentují ve vlastních vnitřnostech. Při přípravě se koření a solí.

Existuje hned několik typů tohoto pokrmu, který je dobře známý nejen v Japonsku, ale také v Thajsku, Kambodži, Laosu, Jižní Koreji nebo třeba v některých částech Filipín.

Nejslavnější verze

Asi nejslavnější verzí tohoto pokrmu je ika no shiokara. Jde o jídlo vyrobené z malých chobotnic ulovených u pobřeží Japonska.

Shiokara se ale připravuje i z jiných mořských plodů. Setkat se tak můžete s verzí vyrobenou z kraba, sladkých ryb nebo třeba tuňáka.

Chcete si ji připravit doma?

Pokud se do Japonska nechystáte, ale přesto byste tohle jídlo rádi ochutnali, klidně si ho můžete zkusit připravit doma. Máte-li dostatek odvahy na jeho hodně výraznou chuť.

„Chcete-li připravit shiokaru, vezměte chobotnici, nakrájejte syrové maso na malé kousky a poté smíchejte s pastou vyrobenou z fermentovaných vnitřností chobotnice,“ nabádá internetová stránka traveller.com.

Tohle jídlo ale rozhodně není pro každého. Japonci se po něm olizují až za ušima, ale pro naše české jazýčky je tohle už opravdu vyšší level.

Zdroj: travelfoodatlas.com, traveller.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz