Jak skladovat ovoce a zeleninu? Záleží nejen na teplotě, ale i na umístění v lednici

Zdroj: Shutterstock

Mít doma zásobu ovoce a zeleniny se vždy vyplatí. Jídlo plné vitamínů a dalších prospěšných látek si můžete dát během dne jen tak nebo jej zpracovat do jiných pokrmů. Víte ale, jak správně ovoce a zeleninu skladovat?

Ne všechny druhy zeleniny patří do ledničky. A ne každé ovoce vám vydrží na míse týden. Poradíme vám, jak s potravinami naložit, aby vydržely co nejdéle a abyste si na nich později maximálně pochutnali.

Skladujte je vždy nemyté

Před konzumací je třeba vždy ovoce i zeleninu důkladně omýt. Často pochází z cizích zemí a při převozu přijdou do styku s bakteriemi a často také chemií. Proto se vždy ujistěte, že je jíte řádně očištěné.

K omytí používejte ideálně teplou vodu, pod kterou produkty důkladně vydrhněte. Myjte však jídlo vždy až těsně před konzumací. Skladujte ovoce i zeleninu nemyté, protože vlhkost by mohla způsobit jejich rychlejší kažení, varuje Real Simple.

Skladování v lednici

Téměř veškeré ovoce a zeleninu můžete umístit do ledničky a prodloužit tím jejich trvanlivost. Je ale třeba vědět, do jaké části lednice jednotlivé potraviny uložit. Například jablka, mrkve nebo třeba lilky se obvykle skladují v horních částech lednice.

Naopak papriky, dýně a okurky se umisťují do spodní části ledničky, obvykle se jedná o šuplík, který je této zelenině vyhrazený. Cibuli a česnek umístěte do špajzu, není třeba je skladovat v ledničce.

Mimo ledničku se pak skladují také banány, rajčata, limetky, citrony, mandarinky a pomeranče, tropické ovoce nebo třeba brambory. Ty by vám v lednici zesládly, upozorňuje Wire Cutter.

Mražení ovoce a zeleniny

Velká část ovoce a zeleniny se dá zamrazit. To sice změní strukturu jednotlivých potravin, ty si ale zároveň zachovají své přínosné látky a budete je moci najít v mrazáku i za dlouhé měsíce.

Před mražením vždy ovoce i zeleninu důkladně očistěte a pokrájejte na menší kousky. Zamrazit je pak můžete v igelitových sáčcích nebo plastových boxech. V zimních měsících rádi například z jahod nebo borůvek uděláte koláč či jiný dezert.

Zdroj: Healthline, Eating Well, Real Simple, Wire Cutter

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz