Ananas: Ovoce se zdravotními účinky, které je vhodné i při redukční dietě

Zdroj: Shutterstock

Některým lidem vadí jeho štiplavá chuť. Obecně je ale ananas velmi oblíbené tropické ovoce, které se dá konzumovat syrové i kompotované. Má vysoký obsah vitamínů, to ale není jediný důvod, proč ho jednou za čas zařadit do vašeho jídelníčku.

Ananas je ovoce s opravdu velkým množstvím využití. Konzumuje se syrový, ale i v kompotech, marmeládách či sirupech. Dělá se z něj také ocet či víno. Z jeho listů se pak vyrábí kvalitní ruční papír nebo látky či rohože.

Zdravotní účinky ananasu

Ananas podle serveru WebMD obsahuje až 85 % vody. Zároveň má ale velké množství pozitivních látek a podle tohoto webu při konzumaci jednoho hrnku ananasové šťávy dostanete do těla až 88 % ideálního denního příjmu vitamínu C.

Kromě toho ovoce obsahuje i vitamíny A a B, dále pak minerály, jako například vápník, železo, draslík a fosfor. Konzumace ananasu se podle BBC Good Food doporučuje při poruchách zažívání a při zánětech.

Je ale také skvělou prevencí proti arterioskleróze, artritidě a vysokému krevnímu tlaku. Při horečkách dokáže srážet teplotu a celkově posilovat imunitní systém.

Ananas a dieta

Ananas je ovoce, které je velmi oblíbené při redukčních dietách. Healthline uvádí, že jde o potravinu, která velmi účinně pomáhá se spalováním tuků. Z ananasu se vyrábí nejrůznější potravinové doplňky a podpůrné prostředky na hubnutí.

Ovoce se doporučuje také jako zdravá svačinka pro sportovce, kteří potřebují během tréninku doplnit energii. Díky vyššímu obsahu cukru ananas velmi rychle pomůže komukoli postavit se opět na nohy.

Server Cleveland Clinic zároveň upozorňuje, že konzumace zkaženého ananasu může být pro tělo velmi nebezpečná. I když se vám možná ovoce zdá ještě v pořádku, v některých případech už obsahuje vysoké množství kyselin, které mohou poškodit zuby a žaludeční sliznici a způsobit silné průjmy a zvracení.

Zdroj: Cleveland Clinic, Healthline, WebMD, BBC Good Food

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz