Jak se jedlo u Bati: Slavný obuvník odsuzoval snídani, kterou i dnes jí mnoho Čechů. Miloval však chutný dezert své ženy

Zdroj: Profimedia

Na nějakou tu sladkou tečku si člověk najde místo vždy. I když po obědě tvrdí, že se přejedl, pokud se hostitel zeptá, zda si dá dezert, neodmítne. A to platilo i v rodině Tomáše Bati, který ze všeho nejvíce miloval citronový chlebíček.

Někdy si ho dával k snídani, velmi často se v jeho rodině ale konzumoval po obědě. Podle serveru Český rozhlas Zlín byla manželka slavného obuvníka vynikající kuchařkou a skvěle zvládala také dezerty.

Rohlík a káva není plnohodnotný start dne

Tomáš Baťa dbal na svoje stravování. Podle jeho slov měli lidé kolem něj vždy problémy například s tím se pořádně nasnídat. On sám nepovažoval rohlík a kávu na rozdíl od mnoha současných Čechů za plnohodnotný začátek dne. Trval na tom, že snídat se má pořádně.

A právě chutný citronový chlebíček, který jeho žena pravidelně pekla, opravdu miloval. Stejně tak jablečný koláč, který podle magazínu ZLÍN konzumoval pravidelně jako dezert po nedělním obědě.

Kromě sladkého miloval i další jídla

Zajímá vás, co dalšího se jedlo za Bati? V roce 2017 server Aha! zveřejnil jídelníček sestavený podle menu Baťovy firmy z roku 1924. A na tom se objevila samozřejmě nejen sladká jídla.

V jeden den si hosté mohli dopřát kombinaci masa s ovocem ve formě masové rolády se sušenými švestkami, hned potom je čekal segedínský guláš. Chybět nesměla ani tradiční svíčková omáčka.

Jelikož se na menu následně objevuje také boršč, je vidět, že Baťa si potrpěl na zelí a měl rád také husté a syté polévky. Ani k těm ale nesměla chybět alespoň malá jablečná taštička.

Zdroj: Aha!, Baťa blog, ZLIN, Český rozhlas Zlín

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz