Víte, jak často čistit troubu? Tento prostředek byste neměli nikdy používat

Zdroj: Shutterstock

Udržování čisté domácnosti není občas vůbec snadné. Pravidelné kontrolování filtrů v pračce a sušičce, udržování čisté kuchyňské linky a nádobí je jen malá část toho, co musíte pravidelně provádět. Víte ale, jak často byste měli čistit vaši troubu?

Vaše trouba toho zažívá doopravdy hodně, a proto vyžaduje pravidelnou údržbu. Součástí údržby je důkladné čištění. A jak často byste měli interiér trouby čistit? Na to odpověděl odborník na úklid Ron Shimek.

Klíčové je pravidelné čištění

Znečištěná trouba může snížit účinnost a kvalitu spotřebiče. „Pokud máte v troubě nečistoty, tak nečekejte, že bude vaše jídlo chutnat dobře. Stejně tak bude pro troubu těžší péct vaše pokrmy na té správné teplotě,“ dodává Ron. Nečistoty mohou navíc stroj rychleji poslat do sběrného dvora.

Ron Shimek říká, že byste měli vnitřek trouby čistit alespoň jednou za tři měsíce. Rošty by měly být namočeny do horké mýdlové vody před tím, než z nich budete drhnout nečistoty. „Namočte rošty asi na dvě hodiny do vroucí vody a pak je vydrhněte tvrdým kartáčem,“ říká Ron.

Máte novější troubu? Pak jste pravděpodobně odhalili funkci samočištění. Pokud však vlastníte samočisticí troubu, dodržujte pečlivě pokyny výrobce. Zařízení se při této funkci nahřeje na čtyři sta stupňů a odstraní špínu tak, že z ní udělá popel, který lze jednoduše setřít vlhkým hadříkem.

Myslete však na to, že je tento úkol pro spotřebič velmi namáhavý. Pokud se ve vaší troubě nachází špíny trochu více, může v ní vzniknout požár.

Zvládnete to levou zadní

Na trhu se také objevují trouby, které mají možnost čištění párou. Odstranění zbytků jídla je stejně snadné jako přidání vody a spuštění cyklu. Voda se bude vařit a do trouby přidá vlhkost, což vám umožní snadno setřít zaschlé nečistoty.

Svou troubu pravidelně otírejte vlhkým hadříkem, nejlépe ihned po jejím použití. Nezapomeňte na to, že byste na čištění nikdy neměli používat drátěnku.

V závislosti na tom, jak často troubu používáte, se může stát, že budete muset troubu čistit častěji než jednou za tři měsíce. Ron Shimek poznamenává, že zvláštní vůně a jídlo, které chutná divně, je známkou toho, že je načase troubu pořádně vyčistit.

Zdroj: Martha Stewart
Autor: Pavel Světlý

Přidat na Seznam.cz
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*