I vy možná nejíte tyto potraviny. Ochuzujete se o spoustu prospěšných látek

Zdroj: Shutterstock

Losos, brokolice, mandle, kapusta a ovocné plody patří mezi nejoblíbenější potraviny ve světě diet. Toto však nejsou jediné potraviny plné živin. Prozradíme vám další potraviny, které si také zaslouží místo na talíři.

Co si například dopřát květák? Příbuzná potravina brokolice je skvělým zdrojem vitaminu C a vlákniny. Stejně jako brokolice má i květák skvělé živiny, které mohou pomoci snížit riziko rakoviny.

Potraviny bohaté na živiny

A co třeba sardinky? Tyto malé ryby mají velkou nutriční hodnotu. Sardinky jsou skvělým zdrojem prospěšných omega-3 mastných kyselin a jako jedna z mála potravin mají vysoký obsah vitaminu B12. Sardinky jsou také bohaté na vitamin D a vápník.

Pravděpodobně znáte tofu. Zkusili jste ovšem tempeh? Ten je vyroben ze sójových bobů a je také nabitý živinami, jako jsou bílkoviny, draslík a vápník.

Další skvělou potravinou je řepa. Tato pestrobarevná kořenová zelenina nevypadá dvakrát chutně, ale jakmile ji uvaříte, je měkčí a sladší. Řepa má vysoký obsah antioxidantů, které mohou chránit před rakovinou a jinými chronickými chorobami. Navíc bylo zjištěno, že šťáva z řepy snižuje krevní tlak.

Artyčoky můžete grilovat, péct nebo jíst jejich samotné listy. Po konzumaci celého artyčoku do svého těla dostanete šedesát kalorií bez téměř žádného tuku. Svým obsahem vlákniny vás artyčok zasytí a naplní vaše chuťové pohárky.

Dobroty pro skvělý zdravotní stav

Další výbornou potravinou je kefír. Tato bublinková forma mléka je již mnoho let základem stravy v kavkazských horách východní Evropy. Kefír má vysoký obsah „dobrých“ bakterií zvaných probiotika.

Pokuste se na svůj jídelníček zařadit i sušené švestky. Ty mají také vysoký obsah antioxidantů a vlákniny. Můžete je jíst tak, jak jsou, nebo je nakrájejte a přidávejte do muffinů nebo jiného pečiva, zkuste je dát třeba do oblíbeného smoothie nebo do dušených pokrmů.

Čočka není tak populární jako fazole, ale stejně je hvězdou zdravé výživy. Nemusíte ji namáčet, než ji uvaříte. Čočkou můžete nahradit maso v polévkách nebo dušených pokrmech, čímž získáte vydatnou dávku bílkovin a vlákniny.

Pokud nejste fanouškem sushi, tak jste pravděpodobně nikdy neochutnali mořskou řasu. Ta však rozhodně stojí za vyzkoušení. Protože řasy absorbují živiny z moře, jsou bohaté na mnoho vitaminů a minerálu, zejména na vápník a železo.

Zařazením těchto potravin na váš jídelníček se zlepší váš zdravotní stav a pamatujte na to, že jste to, co jíte.

Autor: Pavel Světlý

Přidat na Seznam.cz