Hraběnčiny brambory sice nemají ušlechtilý původ, skvěle ale vypadají i chutnají

Zdroj: Shutterstock

Říká se jim hraběnčiny brambory. A není se čemu divit, na talíři totiž vypadají opravdu honosně. Jedná se o bramborovou kaši spojenou s vaječnými žloutky a smetanou, která se tvaruje ozdobným pytlíkem a zapéká v troubě.

Hodí se jako příloha k masu či zelenině, chutné jsou ale také zcela samotné. Tyhle zapečené kopečky z brambor si zamilujete ještě dřív, než je ochutnáte. Vypadají totiž lákavě.

Jejich původ nijak ušlechtilý není

Ačkoli vypadají královsky a mají urozený název, zdá se, že jejich původ je zcela obyčejný. V 18. století nebyly brambory ve Francii příliš oblíbené. Jejich zastánci proto tehdy vymysleli způsob, jak je prezentovat tak, aby se konzumovaly více.

V této době se objevily první informace o hraběnčiných bramborách, díky kterým skutečně konzumace této zeleniny stoupla. Od té doby byl recept mnohokrát upraven, až se dočkal dnešní podoby.

Jak na hraběnčiny brambory

Příprava hraběnčiných brambor je velmi snadná. Potřebovat budete 2 kilogramy brambor uvařených doměkka, 8 žloutků a 1 celé vejce, změklé máslo, 2 lžičky soli, čtvrt litru smetany a muškátový oříšek.

Uvařené brambory nastrouhejte najemno a přidejte k nim žloutky, sůl a máslo. Jakmile vše dobře promícháte, přidejte ještě celé vajíčko, koření a smetanu.

Směsí naplňte zdobící pytlík s větším otvorem ve špičce. Na plech vyložený pečicím papírem pak vytvořte kopečky, které zapékejte asi 5 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Takto připravené brambory pak podávejte buď k masu se zeleninou, nebo i samotné. Hodí se mimo jiné jako zdobení svátečního stolu nebo třeba mezi pokrmy na větší párty, kde si je hosté mohou dát jako jednohubky.

Zdroj: Taste, Chef Gourmet, The Pioneer Woman

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz