Hlíva ústřičná: Je ideálním pomocníkem při hubnutí. Zrychluje metabolismus a má blahodárný vliv na naše zdraví

Zdroj: Shutterstock

Hlíva ústřičná je běžný druh jedlé houby. Konzumuje se jako potravina, ale i jako vynikající potravinový doplněk. Je to také velice oblíbená přísada v lidovém léčitelství.

O houbě

Hlíva ústřičná poskytuje vlákninu, beta-glukan a další složky, které mohou posílit zdraví. Hlíva má jemnou a příjemnou chuť a lze ji použít k dochucení široké škály slaných jídel. I po tepelné úpravě si zachovává pevnou konzistenci, a proto je oblíbená ke konzumaci i u lidí, kteří nemají rádi tepelně upravené houby, protože změknou a jsou „rozplizlé“.

Fakta o výživové hodnotě hlívy ústřičné

Jeden šálek syrové hlívy ústřičné nakrájené na plátky (86 g) poskytuje 28 kalorií, 2,9 g bílkovin, 5,2 g sacharidů a 0,3 g tuku. Hlíva ústřičná je vynikajícím zdrojem niacinu, vlákniny a riboflavinu.

Ideální pro diety

V šálku syrové nakrájené hlívy ústřičné je pouhých 28 kalorií. Většina kalorií pochází ze sacharidů. Houby mají nízký obsah cukru a poskytují necelý 1 gram přirozeně se vyskytujícího cukru. Po konzumaci však dodá 2 gramy vlákniny. Zbytek sacharidů v hlívě ústřičné tvoří škrob. Šálek hlívy tak představuje nízkoglykemické jídlo.

Tuky

Hlíva ústřičná je téměř bez tuku, poskytuje pouze 0,3 gramu na porci.

Proteiny

Při konzumaci šálku hlívy ústřičné tělo získá téměř 3 gramy bílkovin.

Vitaminy a minerály

Hlíva ústřičná je vynikajícím zdrojem několika vitaminů, včetně niacinu, riboflavinu a kyseliny pantotenové. Obsahuje také menší množství folátu, vitaminu B6 a thiaminu. Minerály v hlívě ústřičné zahrnují fosfor, draslík, měď, železo, hořčík, zinek, mangan a selen.

Souhrn

Hlíva ústřičná je nízkokalorická potravina bez tuku a bohatá na vlákninu s vysokým obsahem několika vitaminů a minerálů, jako je fosfor, měď a niacin.

Výhody pro zdraví

Hlíva ústřičná obsahuje několik látek, o kterých se předpokládá, že ovlivňují zdraví. Tyto látky zahrnují vlákninu, beta-glukan a několik dalších polysacharidů ovlivňujících imunitní funkce.

Rovněž se ve spojitosti s hlívou uvádí schopnost ovlivnit hladinu cholesterolu a zdraví srdce. Patří také k potravinám, které mají schopnost pozitivně ovlivnit imunitní systém.

Může snížit riziko rakoviny

Některé předběžné výzkumy naznačují, že hlíva ústřičná může mít důležité vlastnosti v boji proti rakovině. V souvislosti s výzkumy se vědci soustředí hlavně na snížení rizika rakoviny prsu a tlustého střeva. Jde však o studie, které jsou velice náročné na čas a na definitivní verdikt si ještě počkáme.

Hlíva má pozitivní vliv na metabolismus

Konzumace stravy, která obsahuje dostatek složek bohatých na vlákninu, je často doporučována zdravotníky jako způsob, jak dosáhnout a udržet si zdravou váhu. Ale houby mohou nabídnout další výhody, které pomohou udržet lepší fungování metabolismu. Pravidelná konzumace hub a fyzické cvičení je ideální kombinace pro zvládnutí metabolického syndromu, včetně obezity.

Informace pro alergiky

Hlíva ústřičná je pouze v několika ojedinělých případech odpovědná za alergické reakce, jako je zimnice, horečka a bolest kloubů. Příznaky však rychle mizí. S alergií mohou počítat lidé, kteří jsou citliví na alergeny plísní. Příznaky mohou zahrnovat svědění nebo otok úst, obličeje, rtů, jazyka a hrdla.

Zdroj: verywellfit.com, mycomedica.eu
Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz