Dýňová polévka je královnou podzimních jídel. Co ale s nevyužitými semínky a slupkou?

Zdroj: Shutterstock

Jedním z nejoblíbenějších jídel podzimu je dýňová polévka. Snad každý si ji alespoň jednou během této části roku připraví. My pro vás máme jednoduchý recept pro všechny začátečníky. A navíc poradíme, co s nevyužitými zbytky dýně.

Dýňová polévka je velmi snadný pokrm, který připravíte jen z několika málo surovin. Dýně vám buď rostou na zahrádce nebo se nyní dají velmi dobře sehnat v obchodech. Nic vám tak nebrání se pustit do přípravy jídla.

Jak na dýňovou polévku

Na polévku budete potřebovat 1 menší dýni, 1 litr zeleninového vývaru, 100 mililitrů smetany ke šlehání, 2 lžičky hladké mouky, půl sklenice vody, sůl, pepř, chilli, kari a muškátový květ. Při servírování pak bílý jogurt a petržel.

Dýni oloupejte, vydlabejte část se semínky a nakrájejte ji na kostičky. Pokud se jedná o hokaido, loupat ji nemusíte, rozvaří se i se slupkou, radí Top recepty. Kostičky pak zalijte vývarem a vařte doměkka.

Dýni rozmixujte dohladka, zahustěte moukou rozmíchanou ve vodě a přidejte smetanu a koření. Po dvaceti minutách vaření můžete polévku servírovat. Ideální je s trochou bílého jogurtu a posypaná nasekanou čerstvou petrželkou.

Co se zbytky dýně?

Dýně je nejen chutná, ale také zdravá. Patří k potravinám s nejnižším obsahem tuku a sodíku. Má ale mnoho vitamínů, především vitamínu A, a dále také velké množství vápníku a hořčíku, píše Healthline.

Byla by proto škoda zbylé části dýně vyhodit. Pokud jste ji loupali, slupku můžete pokrájet na menší kousky, ochutit solí a vámi vybraným kořením a v troubě z ní upéct lahodné chipsy.

Semínka zase opražte na pánvi, aby se lépe loupala, a poté je využijte například při pečení chleba nebo nějakého dezertu. Kromě polévky tak budete mít z jednoho kusu zeleniny hned několik zdravých jídel.

Zdroj: Lidovky, Top recepty, Vaření, Healthline

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz