Dukanova dieta: Začal experimentovat na pacientech a dosáhl povzbudivých výsledků. Zhubněte rychle, bez hladu a natrvalo

Zdroj: Shutterstock

Rychle zhubnout je snem každého člověka, který chce pro sebe něco udělat a rozhodne se zbavit se přebytečných kilogramů. Dukanova dieta by měla být jednou z možností, ale jsou s ní spojené i negativní faktory, které je třeba znát.

Před zahájením diety je dobré vědět, že

  • dochází k vyřazení i zdravých potravin
  • skladba potravin může vyvolat zdravotní komplikace
  • není zaručený dlouhodobý efekt

Co je Dukanova dieta

Jde o dietu, která je založená na konzumaci potravin s vysokým obsahem bílkovin a s nízkým obsahem sacharidů. Je rozdělená na čtyři fáze.

Dietu vytvořil francouzský doktor Piere Dukan, praktický lékař, který se zabývá regulací hmotnosti. Inspirací mu byl v sedmdesátých letech pacient, který potřeboval zhubnout a prohlásil, že je ochotný vzdát se jakéhokoliv jídla kromě masa.

Doktor Dukan tedy začal experimentovat na svých pacientech a zjistil, že jeho dieta má u pacientů úspěch hlavně proto, že nemusí hladovět a odpírat si oblíbené maso.

Jak funguje

Dieta je přizpůsobená cílové hmotnosti, které chce člověk dosáhnout. Ta je definovaná jako „skutečná váha“. Vliv má i věk, zkušenosti s hubnutím a další faktory.

Délka každé ze čtyř fází závisí na množství kilogramů, které musí pryč.

Čtyři fáze diety

  • První fáze trvá 1 až 7 dní a začíná neomezeným množstvím bílkovin. Nezbytné jsou ovesné otruby v množství 1,5 lžíce každý den.
  • Druhá fáze může být dlouhá 1 až 12 měsíců. V této fázi se střídá jeden den konzumace bílkovin a druhý den konzumace zeleniny, která neobsahuje škrob. Množství ovesných otrub se zvedne na 2 polévkové lžíce denně.
  • Třetí fáze se vytvoří podle předchozích fází. Za každé ztracené kilo během fáze první a druhé fáze se stanoví 5 dní třetí fáze. Konzumuje se neomezené množství bílkovin a zeleniny, malé množství sacharidů a tuků. Jednou týdně lze konzumovat stravu obsahující proteiny. Množství ovesných otrub se zvětšuje na 2,5 lžíce denně.
  • Čtvrtá fáze je stabilizační. Stanovuje se individuálně a na dobu neurčitou. Pravidla pro konzumaci pestřejší stravy se uvolňují v závislosti na dosažené hmotnosti. Konzumace ovesných otrub se zvyšuje na 3 lžíce denně.

Příklad potravin, které lze zahrnout do diety

  • Pro první fázi lze zařadit libové hovězí, telecí či zvěřinu. Kuřecí se konzumuje bez kůže. Vhodná jsou i játra, ledvinky a jazyk. Do jídelníčku patří i ryby, korýši a vejce. Nezbytností je také minimálně 1,5 litru vody denně. Jídelníček lze zpestřit citronovou šťávou, okurkou a 5 ml oleje denně k vymaštění pánve.
  • Druhá fáze je jednoduchá. Každý lichý den se podává stejné jídlo jako v první fázi a každý sudý den se konzumuje zelenina. Je celá řada druhů, které jsou doporučeny. Jde například o špenát, kapustu, salát, brokolici, květák, zelí, růžičkovou kapustu, papriku, chřest, artyčoky, lilek, okurky, celer, rajčata, houby, zelené fazolky, cibuli, pórek, šalotku, mrkev nebo červenou řepu.
  • Třetí konsolidační fáze obsahuje i jednu malou porci ovoce o hmotnosti 100 g (to je jedno menší jablko nebo broskev, nektarinka, 2 kiwi, 2 švestky nebo 2 meruňky), dva krajíce chleba, 40 g sýra. Jednou týdně lze zařadit 225 g těstovin nebo rýže či luštěnin. Dvakrát týdně lze vypít 1 sklenku vína.
  • Ve čtvrté fázi je třeba pokračovat v udržování získaných stravovacích návyků. Nutný je také pohyb.

Zdroj: healthline.com, goodto.com
Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz