Kaktusy tvořily součást pestrého jídelníčku původních obyvatel Arizony a Mexika, dnes jsou součástí moderní kuchyně

Zdroj: Shutterstock

Ačkoli je většina kaktusů pokrytá ostrými trny, jejích použití k jídlu nebylo nijak vzácné a v jídelníčku je mají lidé dodnes. Kaktusy se pojídají syrové, grilované, smažené i dušené. Pije se jejich šťáva, ze které se vaří i želé nebo se přidává do koktejlů.

Kaktusy se v Americe objevují ve stravě po celém jihozápadě, ale často se dají koupit i v obchodech jinde ve světě. Proto je dobré o nich vědět pár maličkostí.

Kaktusy patří mezi sukulentní rostliny, které se vyskytují po celém světě. Nejvíce se jim daří v polosuchém klimatu. Mohou být malé, střední i velké a někdy dosahují velikosti stromu.

Lidé se zajímají o jejich historii a rádi je ochutnávají. V některých případech jde o posvátné rostliny, které byly součástí významných obřadů a rituálů.

Když jde o kaktusy, lidé se často zajímají o to, jak bezpečná je konzumace kaktusů a co se z nich vlastně smí jíst.

Většina kaktusů je jedlá a jen malá část je pro člověka škodlivá

Existuje několik základních odrůd kaktusů, které jsou vyhledávané pro své kulinářské hodnoty. Naopak malá skupina těchto rostlin obsahuje zvýšený obsah alkaloidů, které způsobují zvracení, halucinace a další potíže s trávením.

Pro nováčky v konzumaci kaktusů se doporučuje vsadit na nákup rostlin na trhu. Tam se dají koupit i rostliny, které mají odstraněné ostny.

V případě pobytu v oblasti, kde rostou volně v přírodě, je třeba se před sběrem informovat, zda nejde o druhy, které jsou chráněné federálními nebo státními zákony. Někde je zase nutné si pro sklizeň zakoupit povolení.

Nejoblíbenější druhy jedlých kaktusů

Dračí ovoce

Na vrcholu popularity je dračí ovoce (Pitahaya červená). Tento kaktus je vhodný pro všechny, kdo s konzumací kaktusů začínají. Kaktus se pěstuje pro komerční účely v tropických a subtropických oblastech po celém světě. Nejoblíbenější je v Mexiku, Střední Americe, na jihovýchodě Asie a v Austrálii.

Červená odrůda jedlých plodů je bez trnů, žlutá má sloupce trnů, které jsou ale často před prodejem odstraněny. Plody se konzumují čerstvé tak, že se rozkrojí napůl a vydlabou lžičkou. Dužina připomíná kiwi s malými křupavými semínky rozmístěnými po celém plodu. Chuť se pohybuje od sladké po mírně kyselou.

Dračí ovoce se skvěle hodí do smoothie, vypadá dobře na tácu a přidává se do salátů z tropického ovoce. Plody jsou považované za antioxidanty a zdroj vitamínů a minerálů.

Opuncie

Dalším známým kaktusem je opuncie. Na trzích jsou části kaktusu označené jako nopales. Mají mírně kyselou chuť a jsou trochu slizké. Čerstvé nopales se přidávají do salátů, k dušenému masu nebo do polévek. Chutnají dobře také pečené nebo grilované na dřevěném uhlí.

V mexické kuchyni se nopales připravují s míchanými vejci, podávají se v tacos nebo se zapékají se sýrem.

Opuncie má jedlé plody velikosti švestky zlatooranžové až tmavě červené barvy. V úplné zralosti jsou plody krásně sladké a chuť by se dala přirovnat ke kombinaci jahod a melounů.

Další jedlé kaktusy

Mezi další jedlé druhy patří drobné plody kaktusu, který je označován pro svůj tvar jako soudkový. Jeho plody připomínají ananas. Kaktus Cholla nabízí ke konzumaci ovocné pupeny, ale jejich sklizeň je hodně náročná, protože rostlina má tenké dlouhé ostny, které proniknou do kůže i při lehkém dotyku.

Zdroj: matadornetwork.com, gardeningknowhow.com
Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz