Dobrá polévka jako lidový všelék: Uvařte si jednu z nich předem a zatočte s novoroční kocovinou

cesnecka
Zdroj: Shutterstock

Dobrá polévka dokáže člověka postavit na nohy po vysilující nemoci a umí zklidnit zažívání po bujarých silvestrovských oslavách. Výhodou polévek je možnost si je uvařit předem, protože druhý den jsou ještě chutnější. Většinou jde o velice ekonomické jídlo a z jednoho hrnce zasytíte celou rodinu.

Pokud vsadíte na čočkovou polévku, budete se držet i novoroční tradice. Čočka má zaručit, že se vás budou držet peníze.

Vývar z masa dá čočkové polévce sílu

Potřebujete-li i medicínu, základem čočkové polévky by měl být vývar z masa, který jí dá patřičnou sílu. Vývar je velice dobrý ze slepice, ale stejně dobře se dá použít i vývar hovězí nebo vepřový, pokud třeba připravujete ovar. Skvělý je vývar z kostí, které si můžete u řezníka obstarat za pár korun, a vývar si udělat do zásoby a zamrazit.

Na pořádný hrnec polévky, jež zasytí a vyléčí rodinu i hosty, budete potřebovat 2 litry vývaru, 2 hrnky čočky, kořenovou zeleninu, kterou je nejlepší nastrouhat (a tak ji snědí i její odpůrci), tuk a mouku na jíšku, 5–6 stroužků česneku a sůl na dochucení.

Čočka by se měla na pár hodin namočit, aby se rychleji uvařila. Namočená čočka se propláchne a dá vařit do vývaru. Ten by měl být už ochucený. Přidá se nastrouhaná nebo nakrájená zelenina.

Když je čočka měkká, přidá se jíška a vše se opět důkladně provaří. Před ukončením varu se přidá rozetřený nebo prolisovaný česnek, sůl a pepř podle chuti. Někdo má rád i trošku majoránky a nebo třeba kapku octa.  

Sázkou na jistotu je klasická česnečka

Jednoduchá, levná polévka byla vždy doma v chudých rodinách, protože dokázala rychle zahřát a ulevit od slabosti. Především šlo o nejúčinnější a nejdostupnější recept na kocovinu. Pokud se jedla jako lék, část česneku se do polévky vmíchala až po uvaření, a tak přírodní antibiotikum odvedlo svou práci.

Na pěkné 4 porce, které postaví na nohy nešťastníky, co to přehnali s vítáním roku 2023, budete potřebovat 3–4 větší brambory, litr masového vývaru (podobně jako v minulém receptu, navíc právě u česnečky se hodí do vývaru přidat morkovou kost), sůl, ½ lžičky drceného kmínu, hrstku sušené majoránky, 6 stroužků česneku, lžíci sádla, starší chleba nebo pečivo na krutony. Na ozdobu se hodí nať z petrželky.

Oloupané brambory se nakrájí na kostičky a nasypou do hrnce. Přidá se vývar, případně sůl, kmín a majoránka. Vše se provaří, dokud brambory nezměknou.

Oloupaný česnek se utře, část se může nakrájet na tenké plátky a přidá se spolu se sádlem do polévky (pokud je ve vývaru morková kost, sádlo se může vynechat). Polévka se ještě chvíli krátce povaří.

Klasicky se s polévkou podávají na sucho opečené krutony z rohlíků nebo chleba. Můžete zkusit k opečeným krutonům přidat kousek másla nebo udělat toasty a jemně je posypat nastrouhaným sýrem.

Zdroj: autorský článek

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz