Cukr není nadarmo nazýván bílým zlem. Oslaďte si život zdravějším způsobem

Zdroj: Shutterstock

Ačkoli se mnoho lidí snaží příjem cukru omezit, jsou chvíle, kdy to jednoduše nejde. Ať už je to například potřeba vychutnat si oslazenou kávu nebo upéct rodině něco dobrého na zub. Cukru se zkrátka úplně vyvarovat nejde.

Co ale udělat můžete, je cukr nahradit. A to nejen tehdy, kdy ho zrovna nebudete mít po ruce, ale i tehdy, kdy jednoduše budete hledat nějakou zdravější alternativu.

Banán

Ve chvíli, kdy si budete chtít upéct dezert nebo třeba v mikrovlnné troubě připravit tolik oblíbený mug cake, můžete cukr nahradit banánem.

Banán je poměrně sladké ovoce, samozřejmě v závislosti na jeho stádiu zralosti. Výhodou je i fakt, že banán vnese do receptu mnohem více vlhkosti, takže moučník pak bude nejen sladký, ale také vláčný. Zkrátka mňam!

Třtinový cukr

Třtinový cukr se v domácnostech objevuje stále častěji. Je také jedním z nejjednodušších a nejuniverzálnějších sladidel.

Pokud jde o použití v receptu, nahradit ho můžete v poměru 1:1. Počítejte s tím, že dezert získá lehce karamelovou chuť.

Stévie

„Stévie je přírodní sladidlo, které se získává z listů jihoamerického keře,“ vysvětluje web healthline.com.

Jde o stále častěji využívané přírodní sladidlo, které je opravdu hodně sladké, obsahuje méně kalorií než cukr, ale je potřeba počítat s tím, že se od cukru chuťově liší.

Melasa

Melasa je hustý sirup, který je vedlejším produktem procesu rafinace cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Chuť melasy je poměrně intenzivní a nemusí se zalíbit každému.

Kokosový cukr

V obchodech zaměřených na zdravou výživu a samozřejmě také na e-shopech je běžně k dostání kokosový cukr.

Kdo se snaží stravovat zdravě nebo třeba redukuje, vyhýbá se klasickému cukru a hledá za něj vhodnou náhradu. Tou může být právě kokosový cukr.

Pokud se ho rozhodnete použít, mějte na paměti jednu věc: „Kokosový cukr mírně změní texturu a chuť pečiva,“ varuje food52.com.

Datle

Při pečení je možné klasický cukr vyměnit za datle. Datle jsou sušené plody datlové palmy. Na rozdíl od rafinovaného cukru a mnoha dalších sladidel jsou datle dobrým zdrojem živin, včetně vlákniny, draslíku, hořčíku, manganu, vitaminu B6 a antioxidantů.

Jablečné pyré

Zapomenout nesmíme ani na jablečné pyré známé též jako přesnídávka. Použít jablečné pyré je skvělý způsob, jak snížit příjem rafinovaného cukru.

Zdroj: healthline.com, food52.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz