Chyby, které nejčastěji děláte při používání horkovzdušné fritézy. Vyhněte se jim

Zdroj: Shutterstock

Horkovzdušná fritéza je v kuchyni skvělý pomocník. Já osobně si bez ní dnes už nedovedu představit život. Připravit se v ní dá zdravě a rychle nespočet pokrmů. Mnoho lidí ale při jejím používání dělá zásadní chyby. Které jsou ty nejčastější?

Pokud máte rádi hranolky, krokety, kuřecí nugetky nebo smažený sýr, ale chcete zároveň jíst zdravě, horkovzdušná fritéza je pro vás ideálním řešením. Všechna tato jídla v ní totiž připravíte velmi snadno, a to navíc s daleko menším množstvím oleje. Jakým chybám se ale při používání tohoto spotřebiče vyhnout?

Alespoň trochu oleje

Třeba takový smažák se obvykle připravuje tak, že se doslova koupe v oleji. V horkovzdušné fritéze ho připravíte daleko zdravěji. Je nicméně třeba myslet na to, že alespoň trochu oleje každý ten pokrm potřebuje, píše Business Insider.

Hranolky, krokety, nebo třeba právě obalovaná jídla jím tak minimálně trochu potřete. Můžete použít také olej ve spreji, který na pokrm jednoduše nastříkáte. Pokud byste nepoužili olej žádný, bude jídlo vysušené a neudělá se vám na něm křupavá krusta.

Kontrolujte jídlo v procesu

Zvláště v případě, že připravujete něco, co jste ve fritéze ještě nedělali, někdy neodhadnete čas a teplotu přípravy. A tak je během pečení třeba pokrm zkontrolovat a košíkem zatřepat, aby se třeba hranolky obrátily, a ujistit se, že jídlo už třeba není hotové, radí Better Homes & Gardens.

Přeplnění fritézy

Horkovzdušná fritéza funguje tak, že kolem jídla cirkuluje horký vzduch, vysvětluje The Kitchn. Pokud tak dáte do koše spotřebiče příliš mnoho surovin, nikdy se vám nepřipraví kvalitně. Ideální je jednoduše zaskládat jen spodní část nádoby a potraviny vůbec nevrstvit.

Pozor při odkládání horké nádoby

Mnoho lidí vyndá košík s hotovým jídlem a nebojácně ho položí například na linku. Myslete na to, že stejně jako třeba pekáč z trouby je i v tomto případě spotřebič mnohdy rozehřátý až na 200 °C.

Je tak třeba položit košík s jídlem například na kovovou podložku, prkénko na krájení potravin nebo silikonovou podložku. A samozřejmě dejte pozor také na to, abyste si na rozpálenou fritézu nesáhli a nespálili se.

V horkovzdušné fritéze se dá dělat mnoho jídel. Kromě samotné přípravy pokrmů ji můžete také používat na ohřívání nedojedených jídel, například smažených pokrmů nebo třeba pizzy. Jedná se o skvělý nástroj, který se vyplatí ve své domácnosti mít.

Zdroj: The Kitchn, Better Homes & Gardens, Business Insider, Reader’s Digest

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz