Chop suey: Uvařte si na první pohled čínské jídlo, které ale vzniklo v New Yorku

Zdroj: Shutterstock

Chop suey je jídlo, které naleznete téměř na každém jídelním lístku v čínské restauraci. Ačkoli se to zdá divné, pochází ze Spojených států amerických. A to konkrétně z New Yorku, kde se poprvé objevilo v roce 1896.

Čínský diplomat Li Hongzhang tehdy navštívil americké město a měl za úkol pohostit dvě skupiny lidí. Místo toho, aby vsadil na typicky čínskou kuchyni, rozhodl se přijít s něčím, co zaujme jak Američany, tak i asijskou část osazenstva, píše Food & Wine. A tak vzniklo chop suey.

Rozmanité chutě

Jídlo se v USA stalo velmi rychle oblíbeným. A to i přesto, že na první pohled spadá právě spíše do asijské kuchyně. Jeho chutě jsou ale tak rozmanité, že se dá pokrm různě upravovat a každý si ho může udělat vlastně po svém, vysvětluje History Today.

Pokud si dáte pokrm v jedné restauraci a druhý den si ho dáte v jiné, pravděpodobně pocítíte minimálně malý rozdíl. Každý kuchař dělá chop suey trochu jinak, základ ale bývá vždy stejný. Už jste ho někdy zkoušeli připravit doma?

Domácí chop suey

Na přípravu pokrmu budete potřebovat 4 kuřecí prsa, 1 mrkev, 1 papriku, čtvrt cukety, čínské zelí, řapíkatý celer, 1 cibuli, Jidášovo ucho, 3 stroužky česneku, zázvor, citronovou šťávu, 4 lžíce kvalitní sójové omáčky, 4 lžíce ústřicové omáčky, sezamový olej a lžíci škrobu.

Zeleninu očistěte a nakrájejte na nudličky. Maso osmahněte na oleji, přidejte namočené houby, posekaný česnek a zázvor. Poté přidejte zeleninu, zlehka ji orestujte a vlijte do směsi asi 100 mililitrů vody. Pak přidejte sójovou i ústřicovou omáčku a nechte vše 5 minut provařit.

Jídlo nakonec dochuťte sezamovým olejem. Škrob rozmíchejte v 50 mililitrech vody a vmíchejte ho do směsi. Chop suey podávejte s rýží, posypat ho můžete sezamovými semínky a jarní cibulkou.

Zdroj: Atlas Obscura, History Today, Spend With Pennies, Khin’s Kitchen, Food & Wine

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz