Chlorella: zdroj velkého množství zdraví prospěšných látek. Více chlorofylu nikde jinde nenajdete

Chlorella v prášku a tabletkách

Chlorella je řasa, která disponuje několika vlastnostmi, které ji činí jedinečnou. Jedná se např. o nejrychleji rostoucí rostlinu na Zemi, jež vyniká i vysokým obsahem chlorofylu.

Chlorella jako jedna z nejstarších řas na Zemi

Chlorella je jednobuněčnou sladkovodní řasou, která patří k nejstarším na Zemi. Takřka totožné organismy tu totiž existovaly už zhruba před 1,5 miliardou let. Zdraví prospěšné účinky chlorelly byly objeveny ve východní a jihovýchodní Asii, kde se začala také uměle pěstovat, přičemž dnes se tak děje především v Japonsku a na Taiwanu. Právě v Japonsku se jedná o široce rozšířený doplněk stravy a užívá ho zde na 10 milionů lidí. Od 20. století ale začaly kouzlu chlorelly podléhat i západní země.

Chlorella obsahuje obrovské množství chlorofylu

Chlorella patří mezi jednoduché fotosyntetizující organismy. K procesu fotosyntézy, který je zodpovědný za život na Zemi, probíhá za pomoci zeleného barviva, jež se nazývá chlorofyl. Právě chlorella obsahuje více chlorofylu než jakákoli jiná rostlina. Je to pro člověka vůbec důležité? Určitě ano! Chlorofyl má schopnost čistit krev a podílí se na produkci červených krvinek. Důležitý je tedy nejen pro naši vitalitu, ale také k přenosu kyslíku, čímž je ideální pro sportovce, neboť tělu dodává energii.

Další zdraví prospěšné účinky chlorelly

Kromě chlorofylu obsahuje chlorella velké množství  nukleových kyselin, bílkovin a aminokyselin, stejně jako vitamínů a minerálních látek. Pro sportovce bude další dobrou zprávou, že tato řasa urychluje regeneraci. Zmínit musíme rovněž efektivní detoxikační schopnosti a posílení imunity. S její pomocí tedy lépe odoláváme nemocem. Chlorella také zlepšuje zažívání a někdy je dokonce uváděna v souvislosti s pomocí pacientům trpících rakovinou, ač to bývá rovněž zpochybňováno.

Jak využít chlorellu v kuchyni?

Chlorellu si je možné pořídit v tabletách, které lze konzumovat přímo, případně v prášku, jenž můžete smíchat s vodou a pít. Tato jednobuněčná řasa má místo rovněž v kuchyni, neboť ji lze použít i v některých receptech. Vzhledem k tomu, že nejvíce účinných látek má tepelně neupravená, doporučit vám např. můžeme smoothies, případně studené RAW polévky. Přidat ji ale lze i do různých pomazánek, kde je třeba vhodná v kombinaci s avokádem, což je zase výtečný zdroj přírodního tuku.

Zajímavosti o chlorelle

  • Název „chlorella“ pochází z řeckého chloros („zelený“ – odtud ostatně pochází také název „chlorofyl“) a ella , tedy „malá“.
  • Chlorella disponuje neuvěřitelnými vlastnostmi. Dokáže se např. čtyřikrát obnovit během jednoho jediného dne, což z ní činí nejrychleji rostoucí rostlinu na Zemi.
  • Chlorella patří mezi plnohodnotné potraviny. Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) dokonce na základě výzkumů uvedl, že člověk může delší dobu přežívat pouze z ní.
  • Často se uvádí, že je v chlorelle přítomen vitamín B12, pročež je vhodná pro vegany. Na druhou stranu existuje i jiný názor, totiž že se v chlorelle nachází pouze jeho neaktivní forma, takže tělo ho není schopné vstřebat.
  • Buňky chlorelly disponují pevnou vnější membránou, díky čemuž je lidské tělo nedokáže vstřebat. Při zpracování tedy musí dojít k narušení membrány, jinak bude řasa účinkovat jen minimálně.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 46
    Shares


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*