Bramborové slupky byste neměli vyhazovat. V kuchyni je lze ještě na mnohé využít

Zdroj: Shutterstock

Bramborové slupky u většiny z nás končí v koši. Jakmile oloupeme či jinak zpracujeme brambory, slupku z nich automaticky hodíme do odpadkového koše. A vůbec nás nenapadne zamyslet se nad tím, že jsme právě udělali velkou chybu.

Většina z nás je zvyklá brambory loupat a slupky vyhazovat. Po přečtení dnešního článku už se u vás doma nestane, že by slupky skončily v koši.

Napadlo by vás, že jsou slupky zdravé?

Pro neznalé odpad. Pro zkušenější zdroj mnoha živin. O čem je řeč? Ano správně – stále o bramborových slupkách. Věděli jste, že jsou zdraví prospěšné, a to dokonce ještě více než oloupané brambory? Kromě toho jsou slupky z brambor zdravější než některé druhy zeleniny.

Proč je nevyhazovat?

Patříte-li k lidem, kteří až do dnešního dne slupky vyhazovali (v tom horším případě rovnou do koše, v lepším případě třeba na kompost), pak vás právě teď přesvědčíme, že jste to dělat neměli. A přihodíme hned několik dobrých důvodů, proč byste slupky vyhazovat neměli a jak je můžete v kuchyni využít.

Boj proti nadváze

Už jste někdy jedli bramborové slupky? Pokud ne, je to velká škoda. Nejenže nejsou tučné, ale obsahují méně sodíku a cholesterolu než celá brambora. Brambory proto buď konzumujte celé i se slupkou, nebo slupky usušte v troubě a snězte jako křupky.

Správná hladina cukru

Bramborové slupky (a potažmo celé brambory) mají vysoký obsah vlákniny. Co to znamená? Mimo jiné to, že prospívají trávení. Také je nutno dodat, že dokážou zvýšit hladinu glukózy v těle, a tím udržovat hladinu cukru v normě.

Podpora imunitního systému

Imunitní systém musí teď na podzim a samozřejmě i po celý rok šlapat na plné obrátky. Když se tedy najde možnost, jak jeho funkci nenásilně podpořit, neměli byste váhat a takovou příležitost chytit za pačesy. I tady hrají hlavní roli slupky z brambor. Věděli jste, že jsou bohaté na vitamín C a také komplex vitamínů B? Díky tomu podporují funkci imunitního systému.

Další účinky:

  • prevence proti vzniku rakoviny
  • snížení hladiny cholesterolu v krvi
  • snížení rizika vzniku srdečních onemocnění

Zdroj: healthline.com, ceskozdrave.cz, boddels.de
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz